Vad innehåller däck? 🤔

På frågan vad ett däck innehåller tänker de flesta så klart på gummi, vilket är delvis rätt men ändå inte då det finns så många komponenter att tänka på än bara gummi. Vi gjorde en intern undersökning som visade att de allra flesta, tror att däck endast består av gummi…

För att ett sommardäck eller vinterdäck ska tillverkas på rätt sett måste man tänka på hållbarhet, prestanda och säkerhet. Vi kommer att besvara frågan genom att gå igenom däckets alla egenskaper. 

vad innehåller däck

Som ni ser är det inte 100% gummi.

Vad är det för gummi man använder?

Vid tillverkningen används fyra huvudtyper av gummi där den vanligaste formen är naturgummi, de andra tre är syntetiskt bildade gummin som inkluderar styren-butadiengummi, Poly-Butadiengummi och butylgummi.

De tre ovanstående gummi-typerna produceras vanligtvis med polymerer som finns i råolja eller växtbaserade oljor. Bland dom populäraste oljorna finns canola olja, solrosolja, orange oil och guayule. 

Bra att veta: I moderna däck har man idag syntetiskt gummi eller naturgummi.

Däckets konstruktion (vad är inuti däcket)

Inuti ett däck finns 7 viktiga komponenter som är stål, textiler, polymer, gummi, antioxidanter, zinc, antiozonanter och kiseldioxid. 

 

 

Här är alla komponenter