Spik i däck? Det här ska du göra😄

Dina bildäck är bilens viktigaste del, däcken är det enda som faktiskt nuddar vägen konstant. Med andra ord är däcken en lika central del som bilens motor. 

Med tiden tar dina däck upp spikar, stenar, skruvar och glas vilket kan orsaka stora problem. Vad gör man om man får en spik i däcket? Det allra flesta försöker peta ut den eller pilla på den men det ska man verkligen inte göra, tvärtom så bör du låta spiken vara kvar tills du åker till lokala verkstaden. 

spik i däck

Det här ska du göra om du fått en spik i däcket:

  • Rör inte spiken i däcket, strunta i den tills du åker till en verkstad. Spiken går oftast in djupt och “pluggar” därför igenom hålet så att inte luft läcker in. 
  • Drabbas inte av panik, håll istället koll på lufttrycket med jämna mellanrum. Att köra en kort sträcka till verkstaden är OK. 
  • Oftast kan däckverkstaden reparera hålet, det kostar normalt inte mer än 200-300kr, på ABS Wheels löser vi de jobbet på 5 minuter. 

Verkstaden fixar spik i däck

Normalt sett lagar man en punktering med hjälp av en gummisträng, längst ner i artikeln finns ett klipp som visar hur en punktering lagas.

Så snart du märkt av en spik eller skruv i däcket bör du kontakta din lokala verkstad, oftast görs såna enkla jobb på drop-in tider så att du inte behöver vänta. Som sagt tar det inte mer än 10 minuter att laga en så enkel sak, låt inte dig luras av oseriösa aktörer som tar mer än 500+kr.

Tänk på att byta däck så fort som möjligt om verkstaden anser sig inte kunna laga däcket, kör du alltför länge med en spik så lär däcket förstöras helt.

Här lagas ett däck som kört på en spik/skruv: