Växelspaksknopp – här är topp 10

En växelspaksknopp är helt enkelt den del av växelspaken som föraren håller i när det är dags att byta växel. Vanligtvis har knoppen någon form av bild som ger en indikation om hur växlarna är placerade i förhållande till varandra.

I vissa bilmodeller, inte minst hos mer exklusiva bilmärken, har växelspaksknoppen mest blivit en fråga om design. De är lätta att byta ut för vem som helst, så föga överraskande har växelspaksknoppar blivit ett riktigt populärt styling-tillbehör.

VäXELSPAKSKNOPPAR från sparco

Topp 1 (Snyggast från Sparco) Pris fr 199kr
Varumärket Sparco har en härlig design. Påminner starkt om motorsportens avancerade växelspakar. Ovanstående modeller tillverkas i storleken universal  – det passar med andra ord din bil!

växelspaksknopp universala

Topp 2 (Enklast att montera (universal) Pris fr 599kr

Inte så dum design för pengarna. Racing utbudet som ges här är i universala storlekar. Kostar dock mer än ovanstående men det har fler funktioner. Exempelvis kan man se växelindikatorn på själva spakeln. (Ej sista bilden, den är gjord av skin) 

växelspaksknopp design

Topp 3 (Riktigt sjuk design i universal ) Pris fr 99kr

Vill du pimpa upp bilen så att grannen gråter? spana in ovanstående modeller. Helt galen design MEN det säljer! Skulle du själv kunna åka omkring med liknande växelspaksknopp?

Lite udda design

växelspaksknopp

Pistol handtag, drifting, dildo och knogjärn

Bra video som visar hur du installerar

Olika material och utformningar

När det gäller växelspaksknoppar finns det verkligen något för alla smaker. Plast och metall är överlägset vanligast, men många strävar efter något mer udda för att komma bort från fabrikskänslan. Till exempel finns växelspaksknoppar i glas eller med ett yttre lager av äkta läder. Andra alternativ skiljer ut sig på grund av speciella former. Det finns knoppar formade som dödskallar, händer, ormhuvuden och i princip allt möjligt.

Bekvämlighet är viktigt:

Vad man kan tänka på är att det fortfarande ska kännas bekvämt att använda växelspaken. Att smycka ut den alltför mycket bara för att det ser häftigt ut är inte rekommenderat, men om det handlar om en bilutställning eller om man bara vill imponera lite extra på sina vänner kan man välja en växelspaksknopp som verkligen drar ögonen till sig.

Vad kostar en växelspaksknopp?

Eftersom det handlar om ett litet tillbehör utan några avancerade funktioner så är de förhållandevis billiga. Det går att hitta växelspaksknoppar för under hundralappen. Något bättre varianter brukar ligga någonstans mellan 200 – 500 kr. Dyrare än så brukar det bara bli om man satsar på en riktigt dyr och exklusiv variant som kanske innehåller ett dyrbart material.

Viktigt att kontrollera:

Inför köpet bör man alltid kontrollera att växelspaksknoppen passar till växelspaken. Dock är många av styling-tillbehören framtagna för att passa till alla växelspakar upp till en viss diameter. Se ändå till att läsa igenom produktbeskrivningen för att vara på den säkra sidan.

Handla till inköpspris (gäller denna vecka)

13 + 15 =