8 Saker att tänka på vid val av traktordäck

Traktordäck var länge gjorda av järn och försedda med skovlar. De gav ett mycket gott grepp på svåra underlag men kunde inte användas på vanliga vägar och gjorde även stor åverkan på mjukare underlag.

Idag är alla däck för lant- och skogsbruksmaskiner gjorda av gummi och man har många varianter att välja mellan som ägare av en traktor. I den här texten delar vi med oss av tips på vad man bör ha tänkt igenom innan man köper nya (eller begagnade) däck till sin traktor.

Vilket användningsområde har dina traktordäck?

Däck har många olika egenskaper och det är svårt att hitta ett som är bra på precis allt. Man börjar alltså med att fundera på vilka egenskaper som är viktigast utifrån det användningsområde som däcken kommer att ha. Transport längs väg med tung last kräver till exempel en annan typ av däck än när traktorn framförallt används i svår skogsterräng.

Kör du på många olika underlag och har en traktor du använder till varierande arbetsuppgifter finns det, som tur är, traktordäck med riktigt goda allroundegenskaper.

traktor som kör

Vad behöver du för dimensioner?

Precis som när det gäller däck till alla fordon finns det däck till traktorer och lantbruksmaskiner i olika storlekar. I regel kan du, inom ett visst spann, välja hur stora traktordäck du ska köra med på din traktor.

Det är ett val som påverkar vad du får för prestanda vid olika typer av körning. Om du ska köpa nya däck och vill ha samma storlek som dem du redan har brukar du kunna hitta markeringar på däckens yttersida som visar vad de har för diameter.

1) Behöver du traktordäck för känsliga ytor?

Vissa traktordäck sliter upp spår på underlaget som man sedan får leva länge med om man inte vidtar omfattande åtgärder. Detta kan givetvis vara ett stort problem på till exempel gräsmattor, åkrar och andra delar av en fastighet som antingen används till något specifikt eller som hela tiden finns i blickfånget.

Kör du mest längs en väg eller ute i terrängen är det kanske helt ointressant för dig hur marken ser ut efter det att du kört på den. Då är det bra att veta att däck som sliter på underlaget ofta ger bäst grepp.

traktordäck

2) Radial- eller diagonaldäck?

De flesta lantbruksmaskiner idag är försedda med radialdäck. Dessa traktordäck har den fördelen att de ger ett lägre rullmotstånd och därmed god bränsleekonomi. Däcken är även mycket lämpliga vid lite högre hastigheter på bättre vägar och de är även mer skonsamma mot underlaget än de flesta diagonaldäck.

Diagonaldäckens kanske viktigaste fördel är att däckens sidor är mer stabila och robusta vilket minskar risken för stickskador. Ett diagonaldäck klarar även ojämnt underlag och de används därför i stor utsträckning på traktorer som körs mycket i skogen.

3) Söker du traktordäck med extrem prestanda?

Om du är ute efter det där lilla extra i däckväg är det bra att hålla sig uppdaterad när det gäller utveckling av nya material. Däckföretagen är bra på att slå upp sina innovationer på hemsidor i sina produktöversikter.

gummiblandning

Gummiblandningen är A-O

Inte bara gummiblandningen utan även däckens fyllnadsmaterial kan komma att påverka vilken prestanda du får. Däck fyllda med majsstärkelse är i ropet just nu eftersom de lär vara både lätta och hållbara. Eftersom traktorer ofta körs på många olika underlag har däckföretagen stort spelrum när det gäller olika däckmönster för traktordäck.

4) Premiumdäck eller lågprisdäck?

Traktordäck görs inte i lika stort antal som personbilsdäck och det finns därför inga renodlade lågpristillverkare som tjänar pengar på stora volymer snarare än marginal per däck. Detta är också däck som behöver ha väldigt speciella egenskaper och eftersom de ofta skapar ekonomiska värden i ägarens yrkesutövning är det klokt att satsa på en tillverkare som man har gott förtroende för.

Tänk även på att valet av återförsäljare kan vara minst lika viktigt som valet av märke. Välj ett kvalitetsdäck från en handlare som kan ge dig bra garantier och service.

Nya däck?

traktor vs GAMMAL TRAKTOR

5) NYA ELLER BEGAGNADE?

I Sverige finns det en ganska stor marknad för använda traktordäck. Där kan det finnas en hel del pengar att tjäna men det gäller naturligtvis att man är kapabel att bedöma däckens skick och om de passar för de betingelser som gäller för den egna traktorn. Om säljaren är i behov däck med högra prestanda än du själv eller säljer däck som var ett felköp från början kan det vara läge att slå till. Nya däck innebär dock en mycket större köptrygghet och ofta en bra garanti.

6) SNÖKEDJOR ELLER SKRUVDUBB?

Till skillnad från när det gäller personbilar är många traktordäck försedda med antingen dubbar eller snökedjor året om. De ger helt enkelt ett förbättrat grepp när det är halt på grund av till exempel väta och när underlaget lutar eller består av lös jord. Det här kan alltså vara en säkerhetsfråga även mitt i sommaren. Snökedjor är en kraftig åtgärd och de måste spännas rätt för att göra maximal nytta. Du kör heller inte särskilt långt eller fort med kedjor som dock i regel ger dig ett säkrare grepp än dubbar under riktigt svåra förhållanden.

osäkra traktordäck

7) BRA TRAKTORDÄCK ÄR EN SÄKERHETSFRÅGA

Att köpa nya däck i tid är vårt kanske viktigaste säkerhetstips. Ofta har däcken en funktion som gör att du enkelt ser när mönstret slits så pass att det är dags att köpa nya. När det gäller säkerhet och traktordäck handlar om att däcken ska ha så goda vägegenskaper som möjligt så att fordonet helt enkelt håller sig på vägen eller var du nu kör någonstans.

En helt annan säkerhetsaspekt har att göra med däckens tryck. Ett stort däck som exploderar kan innebära svåra olyckor med personskador som följd.

8) SKA KLARA AV VINTERFÖRHÅLLANDEN

För många är traktorkörning en del av ett säsongsbetonat arbetet och då är det inte säkert att köregenskap på vintervägar spelar någon större roll. Vid snöröjning och andra krävande uppgifter som utförs vintertid är det dock givetvis av yttersta vikt att man har traktordäck som har bra dragkraft på både snö och is samt lågt rullmotstånd och så korta stoppsträckor som möjligt.

Det har är däck med ett annat mönster än dem som används vid körning på barmark och isfria vägar och vinterdäcken brukar även vara gjorda i en annan gummiblandning.

Den här killen byter traktordäcken med bara händerna