ETANOL SOM MOTORBRÄNSLE – POSITIVT ELLER NEGATIVT?

Under åren 2005 och 2006 så dubblades antalet miljöbilar i Sverige kraftigt enligt tidningen Forskning & framsteg.

I Sverige har man sett etanolbilar ända sen 70-talet och det har bevisats vara ett miljövänligare alternativ än bensin. Etanolens fördelar ligger i att inte öka mängden koldioxid i atmosfären på lång sikt, allt som släpps kommer från växter och inte från fossila ämnen.

Till skillnad från bensin så förstör inte etanolen miljön lika mycket. Vill du vara en miljöhjälte bör du köpa en miljöbil (etanol eller el) och ett sett miljödäck.

 

etanol

Vad är Etanol?

Etanol är en alkohol som används för förbränningsmotorer och det saluförs i Sverige under namnet E85. Du kanske till och med har sett skylten ”tanka E85 här” men inte riktigt förstått vad det är. E85 är blandningen på 85% etanol och 15% bensin dock så blandar man 75% etanol och 25% bensin på vintern.

Etanol drivs och utvinns av vete och sockerrör samt andra förnyelsebara energikällor.  Man har även räknat att etanol körningar drar 30-35% mindre bränsleförbrukning än bensin. I Sverige är E85 helt befriat från koldioxidskatt och energiskatt vilket är en super fördel! Tänk på det nästa gång du ska köpa bil. Bilar som drivs med E85 har också skattefördelar som lägre förmånsbeskattning, kostnadsfri parkering i storstäder och befrielse från biltullar enligt Wikipedia.

I Världen så är det Tyskland, Frankrike, Sverige och Spanien som leder etanolförbrukningen – detta bör vi Svenskar få en eloge för.

Saker du inte visste om Etanol:etanol formel

  • Etanol är farligt för oss människor(om vi dricker det)
  • Vin innehåller 10-20% etanol
  • Starksprit innehåller 20-50% etanol.
  • Parfymer och vissa krämer innehåller etanol
  • Rakvatten innehåller etanol.

Hur Marknadsför man Etanolen i Sverige?

E85 – etanol marknadsförs som ett klimatsmart alternativ som hjälper miljön. Enligt Circlek och OKQ8s hemsida beskrivs det så här:

”Att tanka E85 är ett klimatsmart alternativ eftersom klimatpåverkan minskar med 50% i jämförelse med om du kör på bensin eller diesel – Circle K”

” Att tanka E85 är ett klimatsmart alternativ eftersom klimatpåverkan minskar med 50% i jämförelse med om du kör på bensin eller diesel – OKQ8”

Slutord från ABS Wheels: Kör bilen precis som vanligt men överväg att titta på nya rutter och däck, ett par miljödäck kan göra skillnad för dig som inte har lust eller råd att byta till en etanol bil.

För dig som redan kör en etanol bil så kan även du överväga att skaffa miljövänligare däck. Idag är kampen stor mot etanol och bensin men egentligen bör man även kämpa mot att effektivisera och förminska däckanvändandet.

Etanol som motorbränsle

Tanka etanol E85

I Sverige finns det idag runt 1000 olika ställen att tanka E85. Tyvärr finns det inte en webbtjänst som listar alla dessa tankställen, utan man får gå in på olika återförsäljares hemsidor om man vill ta reda på vart i landet de har tankställen med E85. Dock finns det Etanol E85 på de allra flesta bensinstationer idag, i alla fall på väldigt många och det är hos nästan samtliga leverantörer som säljer olika former av drivmedel idag.

E85 är ett flytande bränsle och du tankar på precis samma sätt som du gör med bensin eller diesel. Skillnaden är att du inte kan låsa handtaget och släppa den under tankningen. Du ser lättast om det finns E85 på en bensinstation eller mack, genom att pumparna, skyltarna och slangarna är blå.

Så fungerar etanolbil

Etanolbilar är bra på det sätt att de fungerar precis som bensinbilar. Dessa bilar kan nämligen köras på både E85 såväl som på vanlig bensin. Bilarnas motorer klarar nämligen av blandningen mellan E85 och bensin och den anpassar sig till den blandning som återfinns i bränsletanken.

Dock är det så att etanol smörjer motorn sämre än vad bensin gör. Det innebär att du oftare måste byta olja och filter på en etanolbil. Förr, så kunde de som ägde en etanolbil ha vissa problem som att kallstarta bilen under vintern, men detta problem har åtgärdats genom att bränslebolag har höjt upp halten bensin i etanolen som säljs under vintern. Tack vare det så kan numera etanolbilar klara av att starta även om det är 25 minusgrader ute.

Du kan visst använda motorvärmare

En motorvärmare kan med fördel användas på en etanolbil, så väl som andra bilar. Det är bra att börja använda en motorvärmare redan när det går under 10+. En motorvärmare ser till att du dels sparar bränsle och dels så minskar det utsläppet av olika hälsoskadliga ämnen som det annars kan bli vid en kallstart. Fördelen med etanolbilar är att de har en inbyggd motorvärmare, så det enda du behöver för att använda den är ett eluttag.

Drivmedlet E85 består av 85 procent etanol och 15 procent under sommaren och under vintern höjgs halten bensin till 25 % för att det ska underlägga kallstart när det är minusgrader ute.

Köra vanlig bensinbil med etanol?

De allra flesta rekommenderar att man inte tankar E85 i en vanlig bensinbil. Detta eftersom de inte är anpassade till det. Genom att tanka E85 i en bensinbil, så riskerar man att långsiktigt skada motorn. Detta beror på att etanol är mer aggressivt och uttorkande än vad bensin är och det på både plats, gummi och metall. Etanol påverkar även på det sätta att det tunnar ut motoroljan och det kräver en tätare serviceintervall.

Motorstyrningen kan, beroende på vad är för motor, anpassa sig till att motorn behöver 30 till 40 procent mer bränsle av E85 än bensin, men det försämrar dok till exempel egenskaper som kallstarter.

Bilen kan hacka och gå ojämnt

Det finns dock de som provat sig fram att börja blanda ut etanol med bensin i en vanlig bensinbil. Det genom att ha tankat 30-50% E85 och resten bensin. Dock har man börjat med att blanda i cirka 10% etanol i bensinen och sedan för varje tankning ökat mängden. Tar man för mycket etanol på en och samma gång kan bilen börja hacka och den kan gå ojämnt. Det finns även andra vägar att gå, om man vill använda sig av etanol. Som att montera en bränsletrycksregulator på returledningen. Man kan även satsa på en elektronisk FFV-box. Dock är det så att det inte är fullt lagligt att göra detta, såvida du gör en omtypning av bilen. Så det innebär att så fort du gjort en ändring med din bil, så ska den typas om och det kan kosta en hel del pengar.

För och nackdelar med etanol?

De fossila bränslen som idag används för att driva bilar, bussar, båtar och andra saker, kommer att ta slut, förr, eller senare. Därför finns det forskare som hela tiden försöker ta fram olika förnyelsebara energikällor. Detta så att vi ska kunna minska förbrukning av fossila bränslen samt att till slut ersätta dem helt.

En förnyelsebar energikälla är just etanol. Den framställs genom olika grödor som är rika på stärkelse eller socker. Det är bland annat salix, majs, sockerrör och spannmål. Det gör att man alltid kommer kunna tillverka etanol, eftersom källan till det aldrig kommer att sina. Genom att man tillverkar källan av växter som är nyodlade, så blir det ett bränsle som inte släpper ut en massa växthusgaser ut i atmosfären.

Fossila bränslen är ett +

Fossila bränslen kommer från äldre geologiska perioder. Dessa olika bränslen består bland annat av rester från djur och växte Dessa har legat under jorden i miljoner år och utsatts för högt tryck och värme, vilket har förvandlat dem till det vi idag använder till bensin.

Bensin är rent skräp för miljön

Dessa typer av bränslen innehåller höga halter med kol och när de förbränns, som när man kör bil, så frisätter man mängder av koldioxid och det bidrar till bland annat den globala uppvärmningen. Andra saker som frisläpps vid förbränning av fossila bränslen är gaser som kväveoxid och kolväte. Dessa partiklar är skadliga att andas in. Med etanol, så släpps dessa partiklar ut i mycket mindre mängd.

En fördel med etanol, är att den kan lösas upp i vatten och den kan även brytas ned av mikroorganismer. Det innebär att den orsakar inga skador om den skulle råka komma ut i vår natur.

Det är inte alla som tycker etanol är bra. En del forskningsrapporter visar att tillverkningen av etanol kan ha en negativ inverkan på andelen växthusgaser i atmosfären. Detta då det hela tiden måste utökas med odlingsbar mark. Det i sin tur leder till skövling av regnskogar, grässlätter med mera.

Miljöpåverkan när du kör etanolbil?

Om man jämför en etanolbil mot andra typer av bilar, så är det så att en etanolbil har ett lägre kväveoxidutsläpp än en likvärdig bil som körs på bensin. Påverkan på klimatet är en minskning med 40 % om man jämför med en bensinbil. Om man verkligen vill slå ett slag för miljön, så är det ännu bättre att satsa på biogas eller en elbil.