Vilket färdmedel är bäst för miljön?

De allra flesta vet att det bästa färdmedlet för miljön såklart är cykeln. Men även om en cykeltur är trevligt att ta kan det i många fall inte ersätta bilen. Det finns flera olika bilmodeller och drivmedel idag som alla menar att de är bäst för miljön. Men hur ligger det egentligen till? Hur ska man tänka kring beslutet av bil när man vill ha bäst färdmedel för miljön?

Bensin, diesel, biogas, etanol eller el?

Valen av drivmedel är många och kan kännas förvirrande. På marknaden kommer även allt fler hybridbilar som blandar olika typer av drivmedel för att spä på känslan ytterligare. Oavsett vilken typ av bil du använder är nyare bilar bättre för miljön. Här går vi igenom de fem vanligaste drivmedlen och listar deras för- samt nackdelar.

feature-img-2-2

Vilken är bäst?

  • Bensin Det drivmedel de flesta använder och som infrastrukturen främst är byggt kring. Dock är det ett fossilt bränsle och kostnaden stiger i takt med oljepriset.
  • Diesel Precis som bensin är diesel ett fossilt bränsle där kostnaden stiger i takt med oljepriset. Däremot ger diesel 20 % lägre koldioxidutsläpp men istället högre kväveoxidutsläpp. För att det ska vara ett bättre val än bensin är det viktigt att använda filter.
  • Biogas Drivmedlet utvinns ur organiskt material och minskar koldioxidutsläppen med
    80 % jämfört med bensin. Övriga utsläpp minskas med hela 70 %. Räckvidden är dock kortare än med bensin och tankstationer kan i nuläget vara svåra att hitta.
  • Etanol E85 är en alkohol som tillverkas av cellulosa, spannmål eller sockerrör. Etanol minskar utsläppen med 50 % jämfört med bensin. Det finns god infrastruktur för att använda drivmedlet.
  • El Elbilar och laddhybrider är hetast på marknaden just nu. Elen ger minst utsläpp på cirka 90 % mindre än med bensin. Elen är också väldigt billig men bättre infrastruktur i samhället behövs.

Lär dig mer

Vi delar med oss av alla däck och fälg hemligheter på bloggen. Allt från nyheter till senaste nytt i branschen.

 

Mer bloggTa mig till alla produkter