Världens största biltillverkare ?😮

Går det att ge ett tydligt svar på vilket företag som är världens största biltillverkare? Nja, det beror lite på hur man räknar. Är måttet på vilken biltillverkare som är störst i världen antalet sålda bilar?

Då ligger tyska Volkswagen och japanska Toyota bäst till. De har legat i topp i de flesta mätningar de senaste åren. Även amerikanska General Motors kan finnas med i diskussionen om vilket företag som är världens största biltillverkare. Då talar vi om försäljningsvolymer på över tio miljoner sålda bilar om året.

Renault, Nissan, Ford och Hyundai-Kia är andra företag som säljer riktigt många bilar. Den inbördes placeringen mellan dessa fordonsgiganter påverkas av vilka nya modeller företagen lanserar och hur de tas emot. Kinesiska Geely, som äger Volvo, återfinns först på 18 plats när det gäller försäljning av bilar. Sverige har tyvärr tappat mark som bilnation.

toyota med abs wheels

Toyota är ett av världens största företag

Man kan också utse världens största biltillverkare genom att titta på hur mycket företagen anses vara värda. Även då är det VW Group och Toyota som toppar listan. Det är logiskt att det finns en stark korrelation mellan värdering och antalet sålda bilar. 2018 ansågs Toyota vara värt 2362 miljarder kronor. I och med det är Toyota ett av världens högst värderade företag, alla kategorier. Tittar man på varumärken istället för på företagskoncerners sammantagna verksamhet slår sig premium märkena Mercedes och BMW in på topp fem. I den bedömningen är varumärkets laddning lika viktig som försäljningssiffrorna.

tesla utanför abs wheels

Tesla gör en framryckning

Elbilstillverkaren Tesla hamnar nära toppen som världens största biltillverkare, om man mäter storlek genom att titta på mediaintresse. Det har gått riktigt bra för “folkteslan”, alltså Tesla modell 3. De höga förväntningarna på elbilsförsäljningen gör att varumärket Tesla är värt väldigt mycket i relation till hur många bilar de faktiskt har kapacitet att producera.

ABS Wheels