Vem uppfann bilen? 🤔

När det kommer till att svara på frågan om vem som uppfann bilen finns främst två alternativ. Den första personen är fransmannen Joseph Cugnot (1725-1804). Den andra personen är tysken Karl Benz (1844-1929).

Medan Cugnots bilversion var en föregångare är det först i och med Benz uppfinningar som den moderna bilen tar form.

vem uppfann bilen?

Joseph Cugnots första bil

Den franske uppfinnaren Joseph Cugnot sägs alltså vara den som uppfann den första bilen. Åtminstone en maskin som påminner tillräckligt mycket om bilar för att kunna betraktas som en föregångare.

Cugnots bil var i själva verket en ångdriven vagn, som han byggde åren 1769-1770 på den franska arméns beställning. Den har också kallats för en traktor. Sett i ett funktionellt perspektiv rönte Cugnots maskin inga vidare framgångar.

Världens första bilolycka

Styrmekaniken fungerade inte bra och redan 1771 krockade bilen mot en mur. Lite skämtsamt brukar man kalla händelsen för världens första bilolycka. Men inget ont som inte för något gott med sig och efter detta fortsatte uppfinnare bygga en rad olika så kallade ångmobiler.

Karl Benz, Gottlieb Daimler och Henry Ford

Först kom den ångdrivna bilen, sedan den eldrivna. Ingen av uppfinningarna fick dock samma genomslag som Karl Benz och Gottlieb Daimlers bensindrivna bilar på 1880-talet. 1886 räknas som bilens födelseår, i och med att Benz och Daimler oberoende av varandra utvecklade två liknande fordon.

Går samman i Daimler

Senare gick de ju också samman i företaget Daimler-Benz. Benz började bilbygget redan 1885, så han kan ha varit lite före Daimler. Benz Patent Motorwagen hade hästvagnen som inspiration. Den hade motor och tre hjul.

Henry Ford förtjänar också uppmärksamhet

När bilens tidiga historia och upphovsmän ändå är på tal förtjänar även Henry Ford ett omnämnande. Daimler-Benz-bilarna var för en liten klick privilegierade i samhället, så svåra som de var att framställa. Ford införde löpandebandprincipen i sin biltillverkning och kunde därför producera avsevärt fler bilar. I och med detta blev bilen ett självklart inslag i den moderna världen.

Se nedan från Youtube

Vad tycker du? Håller du med mig eller inte 🙂 maila marknad@abswheels.se

Det här är också intressant

Vem uppfann däcket? Jo det var Robert William Thomson år 1845 som tog fram världens första däck (med luft i), Cool grabb de där!

Texten besvarar veckans fråga; vem uppfann bilen?. Frågan ställdes av Pontus från Kalmar.