Hur gamla däck är ok?

Generellt sett är däck OK om de inte är äldre än 8 år. Däcken kan dock ”dö ut” snabbare om du inte tar hand om dessa. Se upp för dessa tecken:

HUR GAMLA DÄCK ÄR OK

hUR GAMLA FÅR DET VARA?

Däck är märkta på ett sätt som visar hur gamla de är, du kan enkelt se vilket år och vilken vecka de tillverkades.

Hur gamla däck är okej?

Hur gamla dina däck är spelar dock inte lika stor roll som du kanske tror. Det är mönsterdjupet och kvaliteten på gummit som avgör om dina däck är för gamla eller inte. Däck åldras visserligen även när de inte används men det är framförallt hur mycket du kör och din körstil som påverkar däcken.

– I USA kör de flesta med samma däck upp till 10 år,  I Sverige är vi dock försiktigare och byter redan efter 5 år säger Erik Amén,  sales på ABS Wheels.

feature-img-1-2

Verkliga åldern ligger bakom gummit…

Ett sätt att mäta däckens “verkliga” ålder är att se hur många mil de rullat. Ett par sommardäck av bra kvalitet ska du kunna köra på i 5-6000 mil om de inte utsätts för onormalt slitage. Det mest effektiva sättet att avgöra om ett däck är ok är att kolla mönsterdjupet. I laglig mening kan du köra på hur gamla däck som helst så länge mönsterdjupet är tillräckligt. Är dina däck äldre än fem år bör du dock kontrollera dem noga varje säsong. Är de äldre än tio år ska du kanske överväga att byta dem även om mönsterdjupet fortfarande är okej.

SVAR: Inte mer än 8 år

Hur gamla däck ok? Hur gamla däck det är okej att köra på beror också på hur beroende du är av perfekt grepp. Om du undviker att ta bilen när det är svåra körförhållanden kan du naturligtvis ha däcken längre än om du behöver ta dig fram på dem oavsett väglag. Upp till tre år gamla däck brukar klassas som nya men det finns också bilförare som bara kör en säsong på sina sommardäck. Generellt är Däck helt OK så länge de inte är äldre än 8 år.

.