Du har köpt en registrerad bil. Vad måste du göra inom 10 dagar? 

  • Du och den person eller firma du köpt bilen av måste anmäla ägarbyte till Transportstyrelsen.
  • Byte av ägare fylls i på fordonets senaste registreringsbevis.
  • Uppgifterna kan skickas in med vanlig post till Transportstyrelsen, 701 81 Örebro, eller via Transportstyrelsens e-tjänst.
  • Du måste teckna en trafikförsäkring om fordonet är påställt så att den inte står som avställd. Försäkringen är giltig från och med dagen för ägarbytet. Om det ingår ett släp i köpet behöver detta inte försäkras. Försäkringen ersätter alla personskador som du orsakar med bilen. Du kan välja att utöka försäkringen för att även täcka andra typer av skador.

ägarbyte blanketter

Här visar vi registreringsbeviset på en av våra bilar.

Tre nyttiga tips från en veteran

Det är viktigt att fylla i alla uppgifter rätt, annars kan Transportstyrelsen inte registrera ägarbytet. Du fyller i ditt personnummer eller ett organisationsnummer om det är ditt företag som ska vara ny ägare, samt din postadress i Sverige. Datum för bilköpet ska framgå och anmälan ska undertecknas av både dig och säljaren.

Två delar av registreringsbeviset

Bilens registreringsbevis består av två delar. På den andra, gula delen anmäler du ägarbyte. Äldre registreringsbevis har endast en del. Det går bra att använda det gamla beviset, om det inte finns något nytt.

Lägg det i postlådan personligen

Om du skickar in uppgifterna med post, lägg själv kuvertet på brevlådan så att du vet säkert att det kommer fram. Sker ägarbytet i den månaden som fordonsskatten ska betalas, är det den föregående ägaren som är skyldig att betala skatten. Fram till dess Transportstyrelsen har registrerat ägarbytet har säljaren ansvaret för fordonet.

Köp helst av ett bilföretag

Du som köpt bilen av en privat säljare har ett något sämre skydd än om du köpt av en bilhandlare. Det är klokt att kolla hur många nycklar som är kodade till din nya bil och att det inte finns skulder relaterade till fordonet. Bra video nedan som ger schyssta tips;

Vanliga problem som kan uppstå

Vem betalar fordonsskatten?

Om fordonet byter ägare den månad som skatten ska betalas så är det gamla ägaren som får betala. Tänk på att du aldrig kan få tillbaka på skatten om du redan betalt.

Köp av begagnad bil som är dålig, vad gäller?

Det som annonseras ut är vad som gäller vid ett tvistemål, ett avtal behöver alltså inte finnas mellan dig och bilhandlaren, oftast räcker det med ett muntligt avtal. Du bör enligt min rekommendation alltid ha ett skriftligt avtal med bilförsäljaren.

Går det att häva köpet?

Är felet av allvarlig grad så kan du göra det dock måste säljaren få en chans att rätta felet. Har du köpt den i befintligt skick så betyder inte det heller att säljaren undgår ansvar, mer om detta finns att läsa på hos konsumentverket.

Hur betalar man en bil på bilfirma?

Du betalar antingen med Swish, cash eller kort. Min rekommendation är att aldrig förskottsbetala bilen innan du sett eller testkört den. Nätet cirkulerar dessvärre av många opålitliga aktörer.

Källor:

https://transportstyrelsen.se/sv/Lattlast/Sakerhet-pa-vagarna/Byta-agare-pa-ditt-fordon/

https://www.hallakonsument.se/tips-for-olika-kop/kopa-och-hyra-produkter/bil-och-andra-fordon/kopa-bil-av-privatperson/

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2016/12/regeringens-beslut-om-besiktning-starker-nystart-for-nollvision/

https://lawline.se/answers/vad-galler-vid-kop-av-begagnad-bil

Vill du veta vem som äger bilen?