Hjulbultar – Vad är det?

hjulbultar ABS Wheels ? sidbild bultar

Alla som använder en bil har även någon form av hjulbultar. Det är de som håller fast däcket vid hjulhuset. Bultarna finns i olika storlekar och dimensioner beroende på vad ens bil behöver.

En bil kan behöva olika antal bultar. Det som avgör antalet är hur navet ser ut. Det vanligaste på personbilar är att man skall ha fyra eller fem hjulbultar med 17 – 21 millimeters storlek. Att ha rätt bultar är avgörande för att däcket sitter korrekt fast. Fel storlek gör att däcket kan lossna eller att hjulhuset skadas.

Därför behöver du hjulbultar

  • Fäster däcket vid bilens navhjulbult
  • Storlek anpassas efter bilen
  • Finns som skruvar
  • Finns som lösa muttrar
  • Antal anpassas efter bilens nav

Vissa fordon har färdiga skruvar i navet som man fäster bultarna på, medan andra har gängade hål i navet som man skruvar fast bultarna i. Fördelen med färdiga skruvar i navet är att man kan hänga upp däcket och sedan skruva fast alla hjulbultar medan man på ett fordon med gängade hål måste hålla däcket på rätt plats för hand. Det som däremot kan vara fördelaktigt med skruvbultar är att det är enkelt att bara behöva byta ut en skruv istället för hela navet om något går sönder.

bulthål mutter/hjulbult dragare

illustration av hjulbult och bulthål hjulbultar

Låsbara hjulbultar topp 3

Hjulbultar finns även som låsbara sådana. Det innebär att de inte går att lossa hur lätt som helst. Det i sin tur skyddar bilägaren mot att få sina fälgar stulna. Vanliga bultar kan man oftast skruva upp med väldigt enkla verktyg som många har hemma i garaget. Låsbultarna är mycket svårare att ta bort då deras yta ser annorlunda ut. Det går bra att blanda hjulbultar så man har några låsbara och några vanliga. Ju fler låsbara bultar desto högre säkerhet, även om också en enda låsbar bult försvårar en stöld för eventuella bovar.

Dessa märken slår tjuven på käften

Några av de allra bästa låsbara hjulbultar man kan få är de företaget McGuard tillverkar. De gör sina låsbultar i olika dimensioner och är rekommenderade av flertalet bilverkstäder. Flera biltillverkare har sina egna varianter av låsbultar. Bland annat Volvo har egna låsbara bultar som håller måttet.

polis tar tjuv

Även ABS Wheels är säkra (70% billigare)

Det finns också företag som specialtillverkar låsbultar utgående från ens bil. Ett av dem är Intera som är beläget i Stockholm. Det fördelaktiga med bultar som är tillverkade enligt ens bil är att de då anpassar fälglåset efter hålet som bulten skall passas in i, vilket gör dem ännu säkrare.

låsbult och hjulbultlåsbult

Ska man välja låsbultar eller vanliga?

Det finns inget exakt svar på om man bör välja vanliga eller låsbara hjulbultar. Det man kan utgå ifrån är hur pass exklusiva fälgar man har på bilen. Vill man undvika stöld av ens fälgar, vilket är vanligt om man har lite dyrare sådana, är det alltid att föredra låsbultar. Har man däremot mer vanliga fälgar brukar det räcka gott och väl med vanliga bultar.

Var noggrann & dra inte för hårt!

Oavsett vilka hjulbultar man väljer att ha på sin bil behöver de med jämna mellanrum ses över så att de är spända ordentligt. Vid ett däckbyte brukar man spänna dem lite grann för att sedan låta bilen rulla ett tag eftersom det spänner dem ytterligare. Var noggrann med att inte spänna dem för hårt direkt då det kan dra av bultarna. Med låsbultar görs detta vanligen på en verkstad då man behöver speciella verktyg för att lossa och fästa skruvarna.

Hitta alla sorters bultar, muttrar och låsbultar!

Hitta rätt storlek på 30 sekunder

14 + 5 =