Importera bil från tyskland – så här gör du!
Förr var det jättepopulärt att importera bil från Tyskland. Sedan följde en period när folk inte tyckte att det lönade sig.
Bilen blev billigare i inköp men oftast tappade man alla garantier och man hade ingen aning om vad man fick och andrahandspriserna var sedan mycket sämre när du skulle försöka sälja din importerade bil. På senare år har det återigen blivit populärt att importera bil från Tyskland. Många har insett att det handlar om samma bilar som vi köper här i Sverige men att man gör det utan en bilhandlare som mellanhand.
Viktigt att tänka på!
- 1. Bestäm bil och utrustning
- 2. Hitta bilen och undersök på nätet
- 3. Kolla upp försäkring
- 4. Kontakta säljaren och gör upp priset
- 5. Exportregistrering i Tyskland och registreringsbesiktning i Sverige
Att importera bil från Tyskland behöver inte vara besvärligare än att köpa en bil i Sverige. Oftast är säljarna kunniga och hjälpsamma med de extra stegen som krävs för att ta bilen hem till Sverige. Exempelvis exportregistreringen som ska ske på särskilda kontor i Tyskland kan de oftast hjälpa till med.
Det tar oftast inte mer än en timme. Betalningen är med dagens teknik oftast heller inte svårare än att göra det i Sverige. Det största arbetet gör du hemma i Sverige precis som när du letar bil inom landet.
Izabell har erfarenhet! Hör hennes version
Utan moms eller med moms? Vilka kostnader?
Ska du importera bil från Tyskland som gått mindre än 600 mil? eller varit i trafik i högst sex månader räknas den som ny. Du ska då betala moms för den i Sverige. Ska du importera bil från Tyskland som gått mer än 600 mil räknas den som begagnad. Då är det lite olika vad gäller moms beroende på om du köper bilen av en privatperson eller ett momsregistrerat företag.
Privat till privat = Ingen moms
Köper du av en privatperson behöver du inte betala moms. Köper du dock av ett momsregistrerat företag så måste du betala den moms som gäller i det land där du köper bilen.
Undersök momsen noggrant
Momsen är alltså något man bör undersöka noggrant innan man ska importera bil från Tyskland då det kan utgöra en stor summa i affären. Säg att du köper av ett momsregistrerat företag i Tyskland och du har kollat momsreglerna som gäller där så kan säljaren ändå välja att ta ut momsen på två olika vis.
Antingen tar denne ut moms bara på den vinst affären ger, det som kallas vinstmarginalsystemet som inte redovisas på din faktura eller kvitto. Det andra alternativet är moms på hela transaktionsbeloppet, alltså det totala priset du betalat för bilen.
Oftast en lönsam affär
Väljer du att importera bil från Tyskland kan det vara skillnaden som gör att du har råd att köpa din drömbil. Det kan vara det som gör att du kan välja precis all den extrautrustning som du kanske skulle måste välja bort om du istället skulle köpa bilen här hemma i Sverige.
Undvik skumma människor
Att importera bil från Tyskland blir oftast en lönsam affär om man är noggrann och gör sina efterforskningar innan man åker ner och köper sin drömbil. Har man bara koll på alla steg i affären behöver man inte oroa sig mer för att köpa en bil i Tyskland än här hemma i Sverige. Likväl som du kan träffa på skumma människor här hemma så finns det såklart även den typen i andra länder men precis som här hemma kan du minimera de riskerna genom att göra dina egna kontroller både via nätet och på plats.