Hund i bil (Så här gör du) 

+ 10 st nyttiga tips från ABS Wheels

Vi är precis som dig, äkta djurvänner! Visste du att vi tillgodoser däck-sängar åt organisationen hundstallet? 

Att ha Hunden med på bilresan är ett måste, inte ska man lämna sin bästa vän hemma medans man njuter av vardagens sevärdheter. 

I den här guiden kommer vi att berätta hur du på bästa sätt transporterar din hund samt hur du får hunden att må bäst under resans gång. @Hund i Bil.

TÄNK PÅ FÖLJANDE

 • Hunden får inte förvaras permanent i ett fordon och högst 3 timmar enligt huvudregeln.
 • Du får inte lämna hunden utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att temperaturen går över +25°C eller under -5°C.
 • Under transporten ska hunden rastas och få vatten minst var sjätte timme. Den ska få foder med högst 24 timmars intervall.
 • En tik som löper ska transporteras åtskild från hanhundar. En dräktig tik får inte transporteras de två närmaste veckorna före beräknad valpning. Tiken får inte transporteras tidigare än 1 vecka efter valpningen. Det finns undantag från dessa två regler för sällskapshundar som transporteras i personbil och kortare sträcka än 50 kilometer.
 • En hundvalp måste vara minst 1 vecka och naveln bör vara helt läkt för att du ska få transportera den.

 

Välj rätt bil

Första steget är att välja rätt bil. Börja med att begränsa dina val till våra rekommenderade fordon, vilket gör att du utgår från säkra alternativ, som har gjort bra ifrån på tester. En halvkombi eller sportwagon är perfekt för ett mindre husdjur. De har utrymme för extra bagage och tillåter tillräckligt med utrymme för att ditt husdjur ska kunna stå upp och sträcka på benen. 

Följande är bra till hund i bil:

 • Större hundar brukar betyda större bilar, speciellt om de är en del av en större familj. SUVar är ett bra val och kommer i olika storlekar för att tillgodose dina krav. 
 • En minivan har mest utrymme och har en lägre höjd upp till lastutrymmet om man jämför med de flesta SUVar vilket gör det lättare att ta in och ut husdjuret, speciellt när de är äldre.
 • Nissan pathfinder, Audi Q5 och Q7 samt Skoda, Volvo (XC) modellerna, Volkswagen Subaru (outback) är bra bilar med schyssta bagageutrymmen för vovven. 

Följande är mindre bra för hund i bil:

 • Små sedaner i form av Renault clio suger, riktigt dåligt med plats och uselt för vovven. 
 • Sportbilar, ja visst är det häftiga men inte direkt bra för hunden. Det finns modeller med bra utrymme men det gäller inte höjden.

hund i bil

Välj rätt hundbur

Rätt hundbur är A och O. Du vill väl inte att din vovve ska må dåligt för att du varit snål? vi säljer inte hundburar så det här är inget säljsnack. Ta en titt på Artfex hundburar, kostar lite extra men dom kommer med en dubbeldörr som gör att du kan transportera två hundar samtidigt.

Artfex är krocktestad av Statens tekniska forskningsinstitut. Den smarta konstruktionen gör att du kan montera buren på valfri sida av bilen. Både golv och tak är försedda med gummi. Det här varumärket tillverkar även mindre modeller med bra höjd.

Följande är bra för hund i bil:

 • MM variocage – titta på den designen. Enkel, stor och med bra ventilation. Det är stor glapp mellan varje pelare vilket gör att vovven kan titta. Dessutom svensk tillverkad. Denna version är i premium kategorin.
 • Little & Bigger Soft kenel kommer i en vattentät nylon. Finns i de flesta storlekar ej för våra större (stora) vänner. Denna version är i budget kategorin.

Följande är mindre bra för hund i bil:

 • 4pets ECO 3 är ett exempel på en bur vi inte gillar. Påminner inte buren om en fängelsecell från 80-talet? Fördelen är att dom är krocktestade och certifierade av TUV. 
 • Trixie är gjord i aluminium med schysst konstruktion för god ventilation. Dock är designen inget vi gillar… man får klaustrofobi bara av att titta på den.

hund

Välj rätt tillbehör för hund i bil

Galler till bagageutrymmet

Finns tillgängliga i olika storlekar för sportwagons, minivans och SUVar, och ger ditt husdjur rum att röra sig i lastutrymmet, men tänk på att sätta fast det ordentligt mellan sätena och håll det undan från klädseln.

Koppel / sele

En hund på 30kg som åker bil i 60km/h blir ett tons vikt vid en bilolycka,. Därför är det viktigt, både för hunden och för din familj, att ett koppel till hunden är förankrat på ett sådant sätt att hunden sitter fast ordentligt vid en olycka.

Lastmatta

Använder man en lastmatta där bak så skyddar det klädseln i bagageutrymmet och gör det lättare att rengöra. Försök att hitta en som är 10-15 cm upphöjd i kanterna så att inte avföring rinner ut.

Mattor eller hundkorg

Om du har en korg till husdjuret hemma kan man ta med den för att hjälpa sitt husdjur att känna sig mer komfortabel och lugn. Eller kan man skaffa en enskild till bilen. Korgar till lastutrymmet är ett alternativ, liksom mattor som man lägger över baksätet.

Vattenskål

En vattenskål som man kan justera storleken på och som är förslutningsbar är optimalt. En rätt cool variant är en variant från Vetzoo.

Lastramp

Mindre och äldre hundar kan enklare ta sig in och ut ur bilen om de använder en ramp/stege, även bra för din rygg så att du slipper bära i onödan.

För guds skull glöm inte att åka med schyssta bildäck!!!