KRONPRINZ ägs numera av en däcktillverkare😱

KRONPRINZ är en stad som ligger i staden Solingen, en stad som präglas av industrier och fordon. Mitt i Tysklands industriella hjärta finns det över 100 år gamla företaget ”KRONPRINZ”.

Namnet härstammar från adelsmännen Rudolf Kronenberg och Carl Prinz som tillsammans slog ihop efternamnen och bildade det som idag är Kronprinz fälgar, ”KRONPRINZ AG Fur Fahrradteile.

kronprinz fälgar

Startades av två vänner

Bolaget grundades 1897 och registrerade kort därefter ett patent år 1903, dessvärre dör en av ägarna Carl Prinz under en resa år 1907.  Fram till år 1934 är det Rudolf Kronenberg som har VD rollen, i samma veva kommer en sympatisk firma vid namn Mannesmann, denna firma tar över ledningen och under årens gång blir dom majoritetsägare.

Man ger sig in i fälgvärlden

Det dröjer alltså nästan 20 år innan bolaget ger sig in i fälgvärlden. Från 1935 till 1996 ägs bolaget av Tekersan (ett turkiskt bolag) samt av Fichtel & Sachs AG. Ett år senare tar Michelin över 51% av aktierna från Mannesmann, med andra ord så ägs företaget numera av Michelin.

Nutiden

Vid 90-talet säljs produktionen till Borbet och det är genom Borbet man lyckas skapa dagen logistik-system för distribution av hjul runt om i hela världen.

I Sverige

ABS Wheels saluför bland annat stålfälgar från KRONPRINZ. Designmässigt så finns det inte mycket att säga då det är vanliga klassiska stålfälgar. Svart färg, bulthål och stål – thats it.

Det finns flera fördelar med att välja vinterhjul istället för plåt eller stål. Den stora fördelen är vikten om du väljer flow forming samt designen. Bränsleutgifterna kan minska rätt rejält. Dessutom är det en fröjd för ögat att se bilen med schyssta sulor. Håller du med oss?

Bra att veta:

Företagets webbsida finns inte mera utan omdirigeras till Accuride Corp som är ett av världens ledande tillverkare av fälgar och hjulkomponenter