LÄR DIG ALLT OM KROMFÄLGAR

Att ha olika färger på sina fälgar har gått i vågor. Till och med Guld var populärt ett tag. På senare tid 2018 har det blivit vanligare med silver och mörkt.

Den allra största fördelen med krom är blickarna – wow vad mycket blickar man får på hjulen när man åker omkring med kromade och blänkande fälgar.

Många bilmodeller, där ibland äldre amerikanare har kromade fälgar och vita sidor på däcken, nästan ett måste. Det finns även nyare bilar som kör med Chrome, spana in en av våra Coolare modeller nedan:

Samma uttryck och teknik

Kromade fälgar, eller Chrome fälgar även kallat ”chrome wheels”, båda uttrycken används, är något som allt fler väljer att införskaffa eller att göra på sina existerande fälgar. I Sverige är det dock svårt att få tag på egen ”riktig” krom, eftersom det är skadligt för miljön samt att det är extremt dyrt.

Det kan kosta uppemot 10 000 kronor att kroma om fälgar som börjat släppa krom. Ett alternativ är att blästra och lackera om fälgarna beroende på hur bra kromet sitter sedan innan.

Kromade fälgar är inte heller det bästa valet när det kommer till vårt svenska klimat och vänder såvida man inte har hårdkromade fälgar som förbehandlats. Själva ytan under kromateringen måste bland annat vara perfekt.

Krom fälgar

Kroma på egen hand?

Vill man kroma sina däck på egen hand, så går åsikterna isär huruvida det blir ett bra resultat eller inte. Det finns flera färger på burk, som sägs vara krom. Men ofta är det en blank silverfärg man får tag på, eftersom krom är extremt dyrt.

Det finns även en ny teknik som gör att du kan ”kroma” alla typer av material, även plast. Denna kallas hydrokrom, och gör att du får ett utseende som är precis som krom, men billigare, miljövänligare samt att du kan få det på i stort sett vilket material och i vilken färg du vill.

Många väljer att inte kroma sina fälgar alls, de väljer istället att polera dem och lacka dem för att på så vis få fälgar som blänker på ett bra sätt.

Ett alternativ för dig som vill ha kromade fälgar är att kolla efter vår fälgmodell ABS307. Det finns många alternativ när det kommer till kromade fälgar och i olika prisklasser.

Så här tar du hand om dina kromade fälgar

Äger du redan kromade fälgar, så är det viktigt att du tar hand om dem på rätt sätt. Det gäller förvisso alla typer av fälgar att de måste skötas om för att hålla men det sker på olika sätt beroende på vad du har för typ av fälgar. Just kromfälgar behöver en del omvård för att undvika korrosionsangrepp.

Bland annat finns det speciella rengöringsmedel för kromade fälgar. Se även till att regelbundet behandla dina kromade fälgar med ett bra krämvax. Du kan även köpa ett särskilt krom-polish för att skydda dina kromfälgar. Något du absolut inte ska använda på kromade fälgar är slipbaserade polermedel typ ”autosol” eller liknande. Dessa medel med slipeffekt skapar repor som gör att smuts fastnar lättare och det kan i sin tur leda till att du slipar bort kromskiktet. Utöver detta är det även vanliga skötselråd för fälgar som gäller för att du ska få fälgar som håller. Välj kromfälgar bara om du har råd;)