lastbilsdäck

Lastbilsdäck – Vad är det?

Lastbilsdäck är helt enkelt c-däck avsedda för lastbilar. De har olika egenskaper beroende på vilken av lastbilens tre axlar som de är avsedda för. Då talar vi om styrdäck, drivdäck och trailerdäck.

Eftersom de slits olika snabbt brukar man inte köpa alla däck till en lastbil på samma gång. Lastbilsdäck har ofta högre lufttryck än däck avsedda för personbilar. Det innebär att de måste vara av hög kvalitet för att det inte ska finnas risk för explosioner. Det är relativt ovanligt med dubbdäck på lastbilar men däcken måste givetvis vara anpassade så att de passar de vägförhållanden som gäller.

  • Måste leva upp till höga prestandakrav
  • Särskilda regler gäller för vinterdäck till lastbilar
  • Lågt rullmotstånd är viktigt
  • Lastbilsdäck måste ha bra mönsterdjup
  • Lastbilsdäck har högt lufttryck

Lastbilsdäcken delas in i kategorier

  • Lastbilsdäck delas i Sverige in i kategorierna standard, vinterdäck och specialdäck.
  • Specialdäcken ska klara körningar under svåra förhållanden, till exempel ute i terrängen.
  • Vinterdäck för lastbilar finns i både dubbade och odubbade utföranden.

Rullmotståndet är ett viktigt nyckeltal när det gäller däck till lastbilar, bra däck kan faktiskt minska bränsleförbrukningen med upp till 30 %. Däckens inköpspris är i och med det sällan avgörande för om de är ett bra val i fråga om ekonomi, kvalitet lönar sig helt enkelt ganska snabbt.

lastbil

5 Populära Lastbilsdäck 2020

Många av de stora tillverkarna av lastbilsdäck gör pålitliga modeller som är väldigt slitagetåliga och har bra köregenskaper. Andra tunga namn i branschen är specialiserade på just lastbilsdäck och är kanske inte lika kända för dem som inte kör ett tyngre fordon.

x multi michelin

Michelin X multi & Defender

Ett av de hetaste däcksläppen 2018 är den omtalade serien X Multi från prestigetillverkaren Michelin. Det är däck som sägs kunna ha 20 % längre livslängd än däcken från företaget som de nu ersätter. Eftersom Michelin redan tidigare låg bra till när det gäller livslängd låter detta onekligen mycket lovande. Michelin Defender är ett annat bra val från samma tillverkare.

Dunlop SP 344 225
Dunlop är lovande i år

Dunlop SP 344 22,5 är ett riktigt bra styrdäck som även det levererar mycket lång förväntad livslängd och som därmed är ett ekonomiskt val även om du hittar modeller som är billigare i inköp. Bra däck för pengarna. Kostar inte mycket!

Offroad (ORD)

Offroad (ORD) blir Populär 2019

Goodyears Offroad ORD är en produktserie med specialdäck anpassade för körning under tuffa förhållanden, det är helt enkelt extremt tåliga lastbilsdäck.

giti lastbilsdäck

GTI (topp 1/5) i listan

Företaget Giti Tire med högkvarter i Singapore är en annan viktig aktör på marknaden. Deras, GT Radial, är en av flera serier där du hittar mycket populära lastbilsdäck.

LX20 continental

Sist men inte minst, LX20!!!

Continental CrossContact LX20 EcoPlus är ett prisvärt däck med goda allround egenskaper som presterat väldigt bra i flera aktuella tester.

 

Detta bör du tänka på vid köp av lastbilsdäck

När det gäller däck till tunga fordon som används kommersiellt är det inte bara en fråga om att de ska vara säkra och skapa förutsättningar bekväm körning. Frågan om ekonomi är av större betydelse än när det gäller till exempel personbilsdäck.

Slitagebeständiga däck som ger lägre bränsleförbrukning kan innebära en stor besparing. Särskilt om man byter lastbilsdäck i tid. Då minimerar man även risken för att problem med däcken ska orsaka produktionsbortfall.

Dimensioner är viktigt

När man köper lastbilsdäck är de viktigt att man har koll på vilka dimensioner som gäller och till vilken axel man köper däck. Vilka egenskaper som du ska titta på i valet av däck hänger samman med hur lastbilens körs.

Riktigt tunga laster kräver en annan typ av däck än om du kör förhållandevis lätt.

Olika väderförhållanden ställer givetvis olika krav på däcken och den som kör i flera länder i Europa måste ta hänsyn till att olika länder kan ha olika bestämmelser när det gäller vinterdäck. Vi rekommenderar att du jämför däck från olika tillverkare, gärna genom att läsa oberoende tester.

Lycka till nu med valet av lastbilsdäck!

lastbilshjul

PS ⚠️ 🚓

Har du någonsin sett ett lastbilsdäck explodera? trust me det är ingen vacker syn direkt 🙂