Vad har motoroljan för uppgifter?

Oljan är för bilen samma sak som blodet är för hjärtat. Absolut nödvändig, och nödvändig att byta för att bilen skall må så bra som möjligt.

Kör man för länge på dålig och gammal olja kan det i värsta fall orsaka totalstopp i motorn, vilket både blir en dyr och tråkig historia. Det rekommenderas att byta olja minst vartannat år, och för att vara på den säkra sidan rekommenderar vi att man gör det till en vana att själv hålla koll på oljenivån med jämna mellanrum, och att följa biltillverkarens information kring hur ofta du skall byta olja, och använda den olja som rekommenderas för bilen.

Viktigt att veta om motorolja

  • Oljan behöver bytas minst vartannat år
  • Biltillverkarna har tydliga rekommendationer för byten, följ dem!
  • Välj en olja med bra kvalitet
  • Välj en olja utan tillsatsmedel
  • Olja är lätt att byta själv

Många bilägare lämnar in sina pärlor till verkstaden när det är dags att byta olja. Det går också lika bra att lära sig själv genomföra ett oljebyte, och är inte alls så kladdigt och krångligt som många tror. Det du behöver är att kunna höja upp bilen, en skiftnyckel och ny olja. För att byta oljan behöver den vara varm, så låt motorn gå några minuter innan du sätter igång. Med en internetsökning kan du väldigt enkelt hitta utförliga steg för steg guider till bytet!

Vilka oljor är bäst lämpade för bilen?

När du står inför att byta olja är det viktigt att göra rätt val utifrån från vilken bil du har. För att hitta det bästa alternativet för just din bil skall du följa rekommendationerna som biltillverkaren anger. När du skall byta olja är det konsistens och oljetyp som är avgörande. I bilens instruktionsbok hittar du tabeller över detta som du bör följa.

Att ha rätt olja förlänger både livslängden på motorn och minskar bränsleförbrukningen. Se därför till att alltid vara noga med att veta vilken olja du bör välja till din bil.

Mineralbaserad eller syntetisk olja?

När du skall byta olja har du två huvudval att göra. Det finns mineralbaserad olja och syntetisk esterbaserad olja, så kallad miljöolja. De flesta biltillverkare använder de mineralbaserade oljorna när bilen kommer från fabrik, eftersom de hjälper motorn att köras in snabbare. När du själv skall byta olja första gången är det oftast att föredra att välja en miljöolja.

Oljan har ofta bättre hållbarhet än syntetiska oljor, och minskar dessutom den negativa inverkan på miljön. En esterbaserad olja smörjer lättare cylinderväggarna i motorn, och gör bilen mer lättstartad samt håller motorn ren från slaggpartiklar.

budget motorolja

Skillnaden mellan kvalité och budget?

När man skall byta olja är det inte rätt tillfälle att spara in pengar. Använder man en olja av dålig kvalitet har det negativa långtgående konsekvenser på motorns livslängd. De syntetiska oljorna är något dyrare än mineralbaserade, men kommer med många fler fördelar. Oljan har en längre hållbarhet, smutsar inte ner oljefiltret lika mycket, drar ner på bränsleförbrukningen och ger långsiktigt en bättre service för bilens motor än vad den billigare mineraloljan gör.

Vilka ska man då välja?

Det är alltså av största vikt att se till att du gör ett bra val när du skall byta olja i bilen. Det finns många olika tillverkare med varierande kvalitet och du behöver därför läsa på de olika förpackningarna innan du väljer en olja. Se till att följa rekommendationerna för bilen och låt inte priset vara avgörande för vilken olja du väljer, i det långa loppet kommer du tjäna pengar på att välja en olja med hög kvalitet som är snäll både mot miljön och mot bilen. Om du är extra rädd om motorn kan du göra ett extra oljebyte mellan det som anges som normalt.

KORTFATTAT: Vad har motoroljan för uppgifter?

Svar; Motoroljans uppgifter är att kyla motorn, smörja rörliga delar och skydda mot rost.