20 ANLEDNINGAR TILL ATT INTE KÖPA REPLICA FÄLGAR

När man tillverkar aluminiumfälgar så görs det enligt vissa regler och normer för att säkerhetsställa att allting blir korrekt. För dig som tänkt köpa replica hjul så ber vi dig att tänka om, du bör helt enkelt sadla om till OEM eller åtminstone eftermarknadsfälgar. Här kommer vi att ta upp 20 anledningar till att inte införskaffa replica fälgar och vi kommer även att slå hål på tre kända myter.

För att du ska förstå begreppen OEM och eftermarknadsfälgar så väljer vi att berätta mer om dessa:

 1. OEM: är en original fälg som skapas av biltillverkaren. OEM står för Original Equipment Manufacturer. Dvs ”originaldel till bilen”. Bland annat BMW, Audi, Mercedes, Volkswagen, Volvo, Saab och Porsche har OEM fälgar. Replica branschen kopierar oftast dessa bilmärken och säljer fälgarna 70% billigare.
 2. Eftermarknadsfälgar: Det är en kvalitéts fälg som skapats för att snygga till olika bilmärken. ABS Wheels fälgar tillhör denna kategori av tillverkning.

replica fälgar mercedes

Vanlig Mercedes Benz replica

 

Tro inte på dom här tre myterna som cirkulerar på nätet!

 1. Replica fälgar är precis lika starka som original fälgar

Det här är en av tidernas största myt i fälgbranschen som vi väljer att slå hål på. Det är och kan aldrig vara samma kvalité på en replica fälg som vid en OEM fälg. När man tillverkar replica så använder man billigare aluminiumreserver som ofta innehåller smuts och icke önskvärda kemiska substanser vilket resulterar i att fälgen senare får bubblor och sprickor. Det här materialet följer inte kvalitetsnormerna för en godkänd hjultillverkning.

 1. Replica fälgar tillverkas under liknande former som original fälgar

Nej det gör det inte! Precis som att påstå att replica kläder görs i samma former som märkeskläder. Alla vet att replica branschens arbetare jobbar med skit löner och i slavliknande förhållanden. Oftast finns det barnarbetare och påtvingade människor som jobbar för att de helt enkelt tvingas till att göra det.

 1. Replica fälgar har samma passform som original fälgar

Man kan nästan säga att det stämmer till 80%, däcket sätts på fälgen och monteras på bilen. Än så länge är processen likadan. Däremot väger replica hjulet mer och spricker enklare. Då replica görs med sämre kvalité så håller inte substanserna alla påfrestningar som det gör med eftermarknadsfälgar och OEM.

Replica fälgar audi

Typisk Audi Replica

Har vi lyckats övertyga dig?

Här har vi samlat ihop 20 anledningar till att inte köpa replica fälgar!

 1. BMW stämmer tillverkare som tillverkar Replica under deras namn.
 2. Förbjudet i vissa länder som Italien och Frankrike, kommer dom på dig i tullen så riskerar du att få 100.000kr i böter.
 3. Som säljare av Replica fälgar riskerar du fängelsestraff.
 4. Replica fälgar är oftast ovala och inte runda, senast skrev Bilsport en artikel om det 2015.
 5. Replica hjul spricker lätt.
 6. Sämre lackering, billigare lack används för att spara pengar.
 7. Väger mer än eftermarknadsfälgar och OEM. Tyngre fälgar drar mer bensin och mer bensin betyder mindre pengar i fickan för dig.
 8. Passformen är sämre, vi har testat detta själva för att kunna stå bakom påståendet!
 9. Replica säljs oftast utan att ha genomgått kontroller och säkerhetssteg.
 10. Replica fälgar testas oftast inte för salt och spray. (viktigt för att säkerhetsställa att fälgen tål salt och vatten) Speciellt viktigt för oss som bor i Sverige där vägarna saltas på vintern.
 11. Fälgarna kan spricka upp helt och hållet, vi fick vara med i ett Case där vi körde en replica fälg mot ett väghål i 80 km/h. Sprickan gick från 3 cm till 21! Vad tror ni händer nästa gång?
 12. ”Blandat” aluminium används för att utvinna mer.
 13. Hjulen är ibland inte 100% runda.
 14. Kräver mer balansvikter… jobbigt!
 15. Olagligt med Replica i EU, böteslappen ligger från 10.000kr till 100.000kr
 16. En svensk aktör fick böta miljontalskronor enligt källor till ABS Wheels. Säljer du replica? Sadla om kompis.
 17. Hjulbredden är oftast olik originalet.
 18. Med replica fälgar så kan du skada bromsoken. Vissa replika hjul har ”tagit i” bromsoket.
 19. Sämre garantier och hjälp vid problem. Vad ska du göra med dina replica fälgar? Ringa konsumentverket vid strul?
 20. Replica klarar inte av kemiska substanser och vägsalt.

Köp original eller OEM, skippa helt enkelt replica. Här får du en rabattkod som tack för att du tog dig tid att läsa. Hoppas att du fann våra tips och råd som värdefulla. Vi forskade runt på nätet, frågade flera aktörer, pratade med amerikanska bolag och mejlade runt till olika replica bolag för att få svar på våra frågor. Vi vill inte hänga ut några namn så alla kommentarer med bolagsnamn kommer inte att godkännas!

Här får du 100kr i avdrag på ABS fälgar

Gäller endast ABS Wheels fälgar och vid köp av fyra stycken.