Hur fungerar ett bilbatteri? 🤔
Syftet med bilbatteriet är att förse bilen med tillräcklig startkraft. I princip fungerar det som ett helt vanligt uppladdningsbart batteri, d.v.s. den tar emot energi, lagrar den och vid behov avges energin.
För bilar är det generatorn som laddar bilbatteriet under körning. Kapaciteten anges i amperetimmar, förkortat Ah.
Så här byter du ut bilbatteriet
För de flesta bilmodeller är det inga problem att byta bilbatteri på egen hand. I vissa fall krävs dock att en fackman utför arbetet. Undersök vad som gäller för din bilmodell. Enklast är att låta en bilverkstad ta hand om bytet.
Ska du göra det själv finns en del saker att tänka på. När strömmen bryts till bilen kan en del tillbehör som till exempel bilstereon ställa om sig till stöldskyddsläge och kräva en kod för att åter aktiveras. Vad som gäller varierar för olika bilmodeller.
1. Öppna Huven
Öppna huven och titta på batterikontakterna. (Se bild ovan) Röd är minus och svart är negativ. Börja med att lossa av batteriklämman på den negativa terminalen. Du kommer att behöva en skiftnyckel för att göra detta. 8 – 10 mm räcker.
När du har kopplat loss den negativa terminalen så går du till den positiva.
2. Skruva ur
När du lyft ur batterier så ska du placera ditt den nya. I det här fallet ska du först montera dit den positiva terminalen och därefter den negativa. Se till att dra åt klämmorna ordentligt med skiftnyckeln!
3. Skruva tillbaka
Stäng huven och starta bilen, thats it. Enklare än så blir det inte. Vi har dock hittat en bra video som gör allt utförliggare, denna ser du nedan.
Så här byter du själv (utförligare video)
Om ovanstående guide inte fungerade så är denna video 10 gånger bättre.
PS Annan guide: Byta däck
Tappar i kapacitet över tid
Ett bilbatteri bör ses som en förbrukningsvara. Även om det klarar väldigt många laddningar och urladdningar har det en begränsad livstid. De flesta börjar märka att deras bilbatteri är dåligt under stränga väderförhållanden. Under den svenska vintern testas lagringskapaciteten hos ett bilbatteri på allvar. Har det tappat för mycket blir det svårt att överhuvudtaget få igång bilen. Då måste bilbatteriet bytas ut. Med rätt underhåll kan livslängden förlängas avsevärt.
Allmänna tips
Undvik att överanstränga batteriet. Har du problem att få igång motorn, låt batteriet återhämta sig några sekunder innan nästa försök. Glöm inte bort underhållet. Följ instruktionerna för ditt aktuella bilbatteri och håll batteripolerna rena från oxider. Då och då är det smart att smörja in dem med fett, eftersom dålig kontakt kan ge sämre starteffekt.
Ska ett batteri stå oanvänt en lång tid, till exempel över vintern, se till att det är fulladdat. Förvaring ska ske i ett svalt och torrt utrymme. Arbetar du med ett batteri måste du vara försiktig. Undvik att kortsluta det med ett verktyg eller andra typer av allvarliga misstag.