Hur använder man ett fälgkors🤔?

När du ska demontera eller sätta tillbaka däcken på din bil, så kan du ofta behöva ha ett fälgkors till hands. Varje ände har en sexkantshylsa för att montera dit skruvar, bultar o.s.v.

Fälgkorset är ett verktyg som ser ut som ett kors, därav namnet. Hylsorna i fälgkorset kan anpassas till olika dimensioner för dig som har olika storlekar på skruvarna. Det är således ett välbehövligt verktyg hemma i garaget! Dessutom är detta ett billigt redskap. Har du köpt nya fälgar är det här ett måste att äga.

Hur används ett fälgkors?

När man ska lossa skruvar och bultar på hjulen så används fälgkorset som en hävarm. Hylsan och hjulskruven fäster i varandra, vilket skapar möjligheten till ett vridmoment. Man tar alltså ett rejält grepp i de båda ändarna som ligger vinkelräta mot skruven för att sedan vrida runt med all sin kraft. Dock måste man vara försiktig om skruvarna eller bultarna sitter extra hårt. I värsta fall kan man skada sig eller spräcka både hylsor och bultar.

Om man har hårt åtsittande skruvförband kan man istället köpa ett liknande verktyg med teleskophandtag för bättre kraft. En del fälgkors kommer också utrustade med en tom ände för att kunna fästa en valfri hylsa.

fälgkors

Säljs för 50kr på ABS Wheels i Stockholm. Turbingatan 13, 19560 Märsta.

Använd fälgkors med försiktighet

Detta verktyg är förträffligt när du ska lossa hårt åtsittande skruvar men du bör vara försiktig så du inte gör illa dig. Ett tips som vissa bilmekaniker ger, är att man istället snärtar till med foten om det uppstår problem. På bilverkstäder är det vanligt att dra år skruvarna extra hårt, vilket gör att inte ens ett fälgkors kan få loss dem.

  • Dra inte för hårt
  • Glöm inte att efterdra
  • Använd rätt hylsa

Om du märker att momentet blir för svårt, är det bättre att du lämnar in bilen för att få hjälp. Förvisso är fälgkorset ett billigt verktyg men alltför billiga varianter är värdelösa. Köp helst ett kors av kvalitet som klarar lite mer än bara minimum!