Allvädersdäck är livsfarligt

Allvädersdäck är osäkert och farligt. Tyvärr finns det knäppgökar som trots alla varningar väljer att köpa Allvädersdäcken. Oftast marknadsförs däcken som ”sparsamma och säkra”. I det här inlägget vill vi upplysa dig mer om ett av däckvärldens största scam…

Allvädersdäck, som ofta kallas för allrounddäck eller helårsdäck, sägs kunna användas året runt. De ska alltså ha köregenskaper som både fungerar när det är svartis på vägarna och stor risk för halka, och de skall fungera en sommardag när solen gassar mot asfalten. Tanken bakom allvädersdäck är egentligen väldigt praktiskt. Det är tidseffektivt att inte behöva byta däck flera gånger om året, och när däcken är utslitna kan man genast föra dem till återvinningen. Det gör att många är intresserade av att använda allrounddäck.

Välj säkrare dubbfria året runt däck så kallade friktionsdäck!

allvädersdäck

De däck vi kan tillgå på den svenska marknaden genomgår alla flertalet tester. När däcken testas undersöker man deras kvalitéer och egenskaper. Här kan det vara viktigt att tänka på att ibland är det däcktillverkaren själv som gjort alla tester, och inte konsumenter eller oberoende källor. Det samma gäller för allvädersdäck. När däcken kom blev de populära väldigt snabbt, men ju fler oberoende tester som gjorts på dem desto mer har det visat sig att de inte är ett bra val.

Nackdelar med allvädersdäck

Väljer man att använda allvädersdäck behöver man veta vilka risker det finns. Forskare menar att det kan vara förenat med livsfara att köra med dessa däck. Bland annat är risken för att bromssträckan förlängs väldigt stor. Det gäller speciellt om man använder allvädersdäck under sommaren. Där menar rapporter att ju varmare det blir desto farligare blir också däcken. Man kan också uppleva att bilen är svårare att hantera om man har året runt däck.

Däck som är tänkta att användas året om har ofta ett sämre grepp på halka. Man ska komma ihåg att däck tillverkas av gummi, och det är ett material som påverkas av temperaturen utomhus. Det är orimligt att ett och samma däck kan vara lika säkert året om. Det går inte att helt slå fast exakt hur stor fara man utsätter sig själv och andra för när man använder allvädersdäck, men forskare har bevisat att det inte är bra att använda samma däck året runt.

VARNINGAR FRÅN MEDIA

Just nu befinner du dig på ABS Wheels blogg

Synpunkter, tankar eller idéer? Kommentera gärna nedan!