Vilket väglag ger bäst väggrepp?

Bäst väglag får du om du kör på en helt torr asfaltsväg.  Alla bildäck är nästintill likadana när det kommer till torra väglag. Det finns dock risker om asfalten är blöt, lerig eller nylagd.

Som bilist är det därför viktigt att alltid planera sin körning för att undvika såna vägar. När det kommer till att införskaffa bra däck så bör man hålla koll på följande punkter:

  • Våta väglagsegenskaper – Viktigt då det regnar mycket i Sverige.
  • Bromsegenskaper – Bland de viktigaste punkterna som finns.
  • Decibelnivåer – Åk omkring tyst och lugnt, stör ej andra människor.

Vilket väglag ger bäst väggrepp?

Vad är väglag?

Vi får frågan dagligen och besvarar den därför här via en blogg post. Ett väglag är egentligen en indikation på hur trafikunderlaget är. Det vill säga allt som innefattar vägens skick. Är väglaget exempelvis halt så är det oftast is och snö på vägen.

Vad räknas som hala väglag?

Snö spår, underkylt regn och polerad snö brukar vara dom vanligaste bakomliggande orsaker till hala väglag. Farligast är att köra på underkylt regn! Väglaget är då så pass halt att man i vardagliga termer kallar det för blixthalka.

Förrädiska väglag och bildäck

Har du någon gång kört på en väg där du behövt tänka till om du verkligen ska köra där? Det händer i stort sett aldrig men det är exakt dessa väglag som räknas till kategorin förrädiska väglag. Ett exempel på förrädiska väglag är om, Kalle kör på en väg som han tror har bra grepp men som i själva verket är halt.

Bra bildäck är lösningen vid såna här väglag. Mönsterdjup, design och sidospår kan vara livsavgörande. Som bilist är det därför viktigt att du införskaffar kända och populära däckmärken. (Det finns även billigare val som är OK. Landsail, Winrun och Kinforest är bra märken i budgetklassen)

Nästa vecka besvarar vi en ny kundfråga. Denna vecka besvarades frågan: Vilket väglag ger bäst väggrepp 😊