I vilken situation finns risk för dåligt väggrepp under sommaren?

Det pratas mycket om is och snö så fort man talar om dåliga väggrepp. Många känner inte till hur dåligt det egentligen är med varma sommarvägar. 

Kortfattat är svaret: Nylagd asfalt en varm dag

ABSF25

Vad kan du göra för att köra säkrare?

Att varma sommarvägar ger sämre grepp är ett känt faktum. Senast var det trafikverket som uppmanade bilister att ta det lugnt på sommarvägarna. För oss däckspecialister finns det klara samband mellan dåliga däck och bra däck, tänk dig att du åker omkring med ett par Kinesiska däck som inte optimerats väl för värme? En sån situation gör det svårare för dig.

Du kan få förödande konsekvenser om du kör på varm asfalt en varm sommardag samtidigt som det börjar regna. Risken för vattenplaning blir enligt vi bilägare extremt stor.

Visa mig bra bildäck

Tänk på detta vid varma sommarväglag

  • Undvik ”blödande asfalt”. Detta brukar ske när det blir riktigt varmt, asfalten ser då ut att smälta och kallas därför för blödande asfalt. En sån här väg går ej att förutspå enligt trafikverket.
  • Undvik konstiga fläckar på vägarna, exempelvis grushalka som uppkommer till följd av grus i samband med beläggningsmetoderna.
  • Kör omkring med bra sommardäck och inget skit som exempelvis ”året runt däck” – akta dig för såna däck! Använd sunt förnuft när du är ute och kör, känns vägen dålig så undvik den.

Så här ser blödande asfalt ut i verkligheten.

Grundlig video som visar hur en asfaltsläggning går till.

Det här är ett exempel på ett välkänt varumärke som tillverkar schyssta sommardäck.

Så här testat bra sommarhjul – en video från våra vänner på Nokian.

Har du upplevt hala vägglag? 

Vi tar tacksamt emot din story. Berätta gärna mer om din upplevelse, du kan vara anonym. Nästa vecka kommer ABS Wheels att besvara en ny fråga, denna vecka besvarades kundfrågan ”I vilken situation finns risk för dåligt väggrepp under sommaren”

Vi önskar er en fortsatt trevlig dag!

Titta inuti vår butik