Byta däck – Så gör du det på 5 minuter

Det är enkelt att byta däck, vi på ABS Wheels har därför skapat en guide som visar dig hur du på bästa sätt byter däcken själv.

Med rätt vilja och utrustning får du däckbytet gjort på några minuter. Tänk på att du måste byta däck två gånger per år!

Följande verktyg behövs för att byta däck

  • Domkraft
  • Fälgkors
  • Hjul
  • Bult/mutter
  • Gott humör😊
verktyg för att byta däck

Här startar guiden

bilen som ska byta däck

1) HITTA EN STABIL PLATS

Hitta en plats med plan mark som är stabil och säker att byta däck på. Du behöver en fast och jämn yta som hindrar bilen från att rulla. Om du är i närheten av en väg, parkera långt från trafik och slå på dina varningsblinkers.

växellåda

2) SÄKRA ARBETSPLATSEN

Dra åt parkeringsbromsen och sätt bilen i ”Parkerings” -läge. Om du har en vanlig växellåda, lägg i ettans växel eller backen. När bilen står still är det enklare att byta däck!

föremål bakom däcket

3) PLACERA FÖREMÅL BAKOM HJUL

Placera ett tungt föremål (t.ex. sten, reservhjul, etc.) framför de främre och bakre däcken. OBS detta ska du göra innan du ens börjar byta däck. Missa inte denna punkt!

reservhjul

4) TA UT RESERVHJULET

Ta ut reservhjulet och domkraften. Placera domkraften under ramen nära däcket som du ska byta. Se till att domkraften är i kontakt med metalldelen av bilens ram.

domkraft

5) LOSSA & HÖJ SEDAN 

Lossa bultarna först lite försiktigt (inte helt) och höj sedan bilen med domkraften. I nästa steg (när bilen är uppe) så lossar du bultarna för hand.

dra åt bultarna

6) LOSSA BORT BULTARNA

Lossa bort muttrarna/bultarna genom att vrida motsols. Ta av hjulet därefter försiktigt och placera det under bilen (bredvid domkraften) så att det skyddar ifall domkraften skulle ge vika.

lossa av hjulet

7) MONTERA DE NYA HJULET

Precis som du tog av de gamla hjulet så ska du nu sätta tillbaka de nya hjulet. Samma princip – inga konstigheter. Ställ in bultarna för hand till en början så att de sitter, i slutskedet spänner du åt det. 

guide

8) DRA ÅT BULTARNA

Dra åt bultarna för hand tills de är alla ordentligt på. När samtliga bultar sitter så hårt som möjligt för hand är det dags att hissa ner bilen. I de sista stadiet använder du skiftnyckel (MYCKET VIKTIGT)

Bra video som visar hur du gör

Ps, glöm inte att efterdra bultarna efter 20 mil.

Bra att veta:

FÖR DIG SOM INTE HAR TID eller lust

Kom in till oss så fixar vi ditt däckbyte på 10 minuter! under tiden kan du sitta i våra sköna soffor och ta en kopp kaffe, te eller varm choklad.
Har du fortfarande inte bytt däck så ring oss omedelbart, Vi ser vi till att fixa en tid på studs.

BYTA DÄCK HOS LOKALA VERKSTAN?

Köp i så fall dina vinterdäck billigt på vår webbshop där kan du enkelt via regnr sök hitta passande dubbdäck till din bil. Vi har skapat sök-databasen för att göra det så enkelt för dig som möjligt. Vi erbjuder också 100 % passningsgaranti om du söker däck och fälg via hemsidan.

Priser för att byta däck?

Kostar normalt från 200 kr till 400 kr beroende på verkstad. 

Byta däck lag 2020?

Det är samma regler som föregående 2019. Du måste byte så fort däckens mönster är mindre än 3 mm. Många experter råder bilister att byta däcken redan vid 5 millimeter. 

Måste man införskaffa DÄCKTEST VINNARE?

Det är inte ett måste men självklart något bra att göra, däcket har faktiskt vunnit av en anledning. Ett däck som vunnit ett däcktest eller flera däcktester anses vara ett säkert och bra däck på den svenska marknaden. Vi brukar tipsa om Nokian Hakkapeliitta R3 vid val av friktionsdäck och Nokian Hakkas modeller vid köp av dubbdäck.