Däck som ryker färg?  (Allt om färgat rök) 😍

Alla drömmer om att ha däck som ryker färg. Så kallade ”colored smoke tires” är ett känt fenomen i USA dock inte så poppis hemma i Sverige. Här är det mest racingentusiaster som föredrar däck med färgat rök.

På ABS Wheels har vi gjort oss kända för mer kontroversiella val av bra däck med i större storlekar. Något vi åberopat sedan start.

Däck som ryker färg

Däck som ryker färg ”efter burnout”

Varför färgas däck?

För att ett däck ska få svart rök så behöver man tända på däcket, det går alltså inte att köra så hårt att däcket får svart rök. Däremot kan du bränna däcket genom att köra som en dåre 😊 då blir färgen vit. Anledningen är att svart färg endast kan uppkomma när däcket når 400 celcius.

Historian bakom

För mer än 100 år sedan Henry Ford brände däck så har däckröken alltid varit vit. Några år senare födds företaget Highway vars enda motto är att sälja däck som ryker färg till konkurrenskraftiga priser.

Hur får man däcken att ryka färg?

Hemligheten bakom ligger i vissa föreningar som finns i det råa gummit.  När däcket ”Bränns” vilket uppstår när man ”bränner gummi” så uppstår en kemisk reaktion vilket avger färgen, vad färgen innehåller är idag hemligt men det sägs vara 11 hemliga örter och kryddor. Den färgade röken är alltså inte livsfarlig.

Bra att veta

Den svarta färgen är farlig då den innehåller en rad ämnen av giftiga kemikalier som Bensen, Bly och toxiner.

Du kan även få till gråvit rök när du ”Bränner däck” med vanliga personbilsdäck, det som sker då är en blandning av utbränd rök och gummi partiklar.

Tack för att du läser ABS Wheels blogg

Vi ber ofta våra läsare att dela artiklar, sharing is caring som amerikarna säger. Vi skulle uppskatta om du kan ge oss feedback eller tips på marknad@abswheels.se