När ska jag besikta bilen?

Enligt lag ska ett fordon som framförs på vägarna besiktas en gång om året. Detta för säkerställa att fordonet är i ett bra skick och har rätt utrustning som krävs om man ser till miljöperspektiv och trafiksäkerhet. Har du en bil som är ute i trafiken ska du därmed besiktiga den en gång om året.

 

Slå in registreringsnummer nedan

 

när ska jag besikta bilen?

När ska jag besikta bilen? (tabell)

Slutsiffra

Besiktningsperiod

Körförbud fr.o.m.

1

November – mars

1 april

2

December – april

1 maj

3

Januari – maj

1 juni

4

Februari – juni

1 juli

5

Maj – September

1 oktober

6

Juni – oktober

1 november

7

Juli – november

1 december

8

Augusti – december

1 januari

9

September – januari

1 februari

0

Oktober – februari

1 mars

Bra att veta

Den första besiktningen sker när din bil är tre år gammal, andra gången när den är fem år gammal och därefter är det varje år. När det kommer till vilken besiktningsperiod din bil har så utgår man från slutsiffran på din bils registreringsnummer. För att undvika att du får anmärkningar på din bil så är det bra att du själv kontrollerar vissa saker inför din besiktning samt att du kontinuerligt sköter om och tar hand om din bil.

En årlig service hjälper

Att göra en service en gång om året är en mycket god idé. Det gör att du i god tid kan åtgärda fel på din bil innan besiktning och minimerar risken att du får anmärkningar eller rent av körförbud. Läs vidare här för att få tips och råd om vad som kontrolleras på en besiktning, vad du själv kan kontrollera innan med mera.

Vad kontrolleras EXAKT (SPECIFIKT PUNKT FÖR PUNKT)?

Backspeglar, Reflexer, Strålkastare, Blinkers, Bromsljus, Varningstriangel, Motorutrymmet, Ratten, Säten, Bilbälten, Vindrutor, Dörrar, Säkringsutrustning, Gasinstallation (om finns), Krockkudde, Startspärren, Balkar, Fästen, Bromsar, Rostskador, Olja, Växellåda, Koppling, Drivknutar, Drivaxlar Bak och främre vagn, Hjulen, Bromsar, Miljökontroll, bildäck.

Insidan av bilen kontrolleras genom att se över om några varningslampor lyser. Man ser över ratten och förarens säte samt alla bilbälten i hela bilen. Dörrar, vindrutor och mätarställning kontrolleras med och den sistnämnda blir även noterad i protokollet. En varningstriangel måste finnas i bilen med, så se till att du har den framme väl synlig i bilen eller i bagaget under besiktningen.

Underredet på din bil kontrolleras så att inte stommen eller andra viktiga delar är skadade eller rostiga. Motorn kontrolleras även från undersidan av bilen så att den sitter fast och inte läcker olja. Andra saker som besiktningsmannen kontrollerar under din bil är framvagnen, bakvagnen, styrsystemet, bromsledningar samt att man även kontrollerar dina hjul. Dessa ska sitta fast och däcken ska ha rätt mönsterdjup.

Besiktningsmannen kommer även att provköra din bil för att kontrollera bromsar, hastighetsmätare, vindrutetorkare med mera. Det är helt ok att du följer med under denna tid om du vill. Det görs även ett bromsprov på din bil, så att bromsarna fungerar som de ska.

Slutligen…

Slutligen kontrolleras lambdavärdet (lambdasond) samt att man gör en miljökontroll på vissa bilar.

Har du ett veteranfordon, alltså ett fordon från årsmodell 1950 och äldre så är du friad från att besiktiga den så väl som att du slipper betala skatt för den.  Dock ska detta fordon ha en godkänd kontrollbesiktning genomförd efter 1 januari 1991.

Kontrollera bilen själv inför besiktningundvik

Det finns ett visst antal saker du själv kan kontrollera innan du tar din bil till besiktningen. Detta för att minimera riskerna att få anmärkning på onödiga missar.

Kontrollera detta;

  • Dina vindrutetorkare och spolare så att de fungerar som de ska
  • Att ditt bilbatteri sitter fast
  • Att tutan/signalhornet fungerar
  • Belysningen på bilen, att alla lampor samt signalanordningen fungerar. Glöm inte lampan ovanför registreringsskylten.
  • Däckens mönsterdjup. Dessa ska vara minst 1,6 mm (sommardäck), 3 mm för dubbdäck.inspektera
  • Att dina backspeglar sitter fast och är hela
  • Bilbältena
  • Varningstriangel
  • Oljenivån

Vad händer om jag för anmärkningar på bilen?

Om allt är ok med din bil så får du inga anmärkningar och du kan köra din bil ytterligare ett år utan åtgärder.  Du kan få anmärkning utan krav på att göra en ombesiktning. Detta är för att du ska vara medveten om att bilen bör åtgärdas och att om du inte gör något åt det så kan det riskera att du året efter får anmärkning med krav på ombesiktning.

Om du får en eller flera anmärkningar med krav på ombesiktning så måste du dock åtgärda dessa inom en månad och sedan återvända för en så kallad ombesiktning. Om du inte åtgärdar eller ombesiktigar bilen så kommer den att få körförbud.  Din bil kan även ha så pass allvarliga fel att du får körförbud direkt. Då får du inte ens köra hem den eller till närmaste verkstad utan måste bogsera den.

När du åtgärdat eventuella fel kan du boka in en ombesiktning. Då kontrolleras endast det du fick anmärkningar på.

Bra tips

Andra saker som är bra att veta

Det är du själv som måste se till att du besiktigar din bil på rätt tid. Har du ett konto hos Bilprovningen eller en annan aktör kan det hända att de påminner dig i god tid innan. Annars måste du själv ha ordning på när det är dags att göra det. bra att veta

Ofta händer det dock att ett flertal aktörer inom bilbesiktning kommer att skicka ut reklam om att det är dags att besiktiga din bil och att du bör välja dem.

Det finns en annan typ av besiktning som heter registreringsbesiktning. Denna måste utföras om din bil eller ditt fordon har ändrats efter ett tidigare godkänt utförande. Det kan vara att du har satt dit ett drag eller tagit bort ett drag. Har du fått ett föreläggande om att göra en registreringsbesiktning så måste detta ske inom en månad, annars får du körförbud på din bil.

För att ytterligare förbereda dig inför en bilbesiktning så är det en god idé att läsa mer om vad just det ställe du ska till kontrollerar, hur det går till, hur man betalar och vart det ligger. Det gör att du i god tid kan boka in dig och känna dig säker på att du får en tid hos den aktör du vill besiktiga bilen hos. Texten besvarar frågan; När ska jag besikta bilen?

När ska jag besikta bilen?

*Du kollar regnr och går efter tabellen ovan*

Dåliga däck? orolig?

Du vet väl att du åker dit om du dyker upp med taskiga däck. Onödigt? JA

Besikta bilen via sms?

Skicka ett SMS till numret 72503 med bes. följt av registreringsnummer, t.ex. bes.abc123) får du ett svar med information rörande fordonets besiktning. Tjänsten kostar 3 kr