Varför du kan behöva köpa SUV däck🤓

Har du precis köpt en SUV-bil och tänker köpa bildäck? Då är det viktigt att förstå att din typ av bil kräver speciella däck, så kallade SUV-däck. Däcken ska kunna reagera snabbt och exakt under extrema situationer och lufttrycket måste vara rätt. Men vad mer behöver du tänka på när du köper SUV däck?
 

suv-däck

Varför finns det SUV däck?

Avkodningen SUV ligger i den moderna bilindustrin. I detta sammanhang är det relaterat till de nya, stora personbilar, så kallade stadsjeepar. De var tidigare avsedda för terrängkörning, men de moderna jeeparna har undergått olika modifieringar genom åren.

 

Exempelvis klarar de av en högre hastighet och har en bättre komfort. Fordonen har som regel en hjulformel på 4×4 och går upp till en hastighet på ca 180 kilometer per timme.

På grund av dess unika karaktär, såsom fyrhjulsdrift och möjlighet till terrängkörning, kräver dessa bilar däck som har både en robust konstruktion och slitstarka däcksidor.

(obs det här är inte terrängdäck eller offroad)

Däcken skiljer sig ifrån vanliga däck genom att de är för fordon med stor vikt, en högre hastighet och drift i terrängförhållanden. Avkodningen SUV betecknar att denna typ av däck är utformat för just dessa fordon.

 

Vad du behöver tänka på

Du bör tänka på att SUV däck även har olika klassificeringar. Detta är på grund av att fordonen drivs i olika väderförhållanden. Det finns tre typer av klassificeringar:

  • Däck som är utformade för sommaren. Bland annat tål de stark uppvärmning av gummi på grund av körprocessen och det varma vädret.
  • Däck för vintern. Exempelvis finns det speciella ämnen till däckmaterialet som gör gummit mjukt även vid minustemperaturer för ett bättre underlag.
  • Däck som passar alla säsonger. Dessa typer av däck är universella och avsedd för drift både under sommaren och vintern. De har ett speciellt skydd som ger en god vidhäftning i snö och på sommaren.

Var du kan köpa däcken

Däcken kan du bland annat köpa hos de flesta återförsäljare inom däck. Det finns även många nätbutiker som säljer dem online, som oftast erbjuder konkurrenskraftiga priser.