Fälgarna blir varma! Vad är felet? 

Kort sagt, ingenting. MEN, Får du allt för varma fälgar så är någonting kanske fel. Det är helt normalt att fälgarna blir lite varma men tror du att det är något som är fel så bör du kolla upp det.
 
varma fälgar
 
Det vanligaste problemet är att bromsarna ligger på lite och då blir det friktion på fälgen hela tiden och det är därför den riskerar att bli varm. Då måste du ta den till verkstad för att få den kollad. 
 
Vill du undvika varma fälgar?
  • Införskaffa flow-forming
  • ABS fälgar 
  • Märkes fälgar
Det är vanligt att fälgar blir varma men inte kokheta. Dom kan aldrig smälta, den enda risken du löper är om bromsoken nuddar fälgen när du kör. 

Är det bra att köra omkring med kokheta fälgar?

Det är inte bra för bilen att köra om bromsarna ligger på fälgen. Dels så kommer du att göra av med mycket bränsle för att bilen inte åker fram lika lätt som annars och dels så riskerar dina bromsar att slitas ut. Och när du väl behöver dem så kan de inte leverera en bra inbromsning utan bromssträckan kommer att bli längre, vilket kan leda till katastrofala följder.

Varför bromsarna ligger på är svårt att säga. Det är relativt vanligt att det beror på att du inte har använt fordonet på ett tag och att det har hunnit bildas rost som gör att avståndet mellan bromsarna och fälgen krymper. Det händer oftare på fordon som inte används så ofta som till exempel husvagnar eller husbilar. De tenderar att stå undangömda under vintern och då kan det bli så att rosten kryper fram. Det kan också vara svårare att upptäcka på en husvagn för att man inte tänker lika mycket på körkänslan.

 
Det är alltid lite ovant att ha en husvagn bakom sig och är då bromsarna stoppade av lite rost nära fälgen så kanske man inte tänker på det. Försök därför ha för vana att känna på dina fälgar ibland, både på husvagn, husbil, bil och alla andra fordon. Är de lite varma är det ingen fara men om du har svårt att hålla kvar handen på grund av temperaturen bör du kolla upp dem. (dvs om dom kokar)