Dubbdäck eller friktionsdäck

friktionsdäck vs dubbdäck

Svaret är helt beroende på var, hur och när man använder bilen. Dessutom bör man väga in vilken erfarenhet man själv har av att köra på dubbade respektive odubbade vinterdäck.

Vid en nyligen gjord studie visade det sig att förare som kör på friktionsdäck -odubbade däck omedvetet kör mer varsamt och är bättre på att planera filbyten, omkörningar och hålla avståndet till framförliggande bilar.

Dubb är säkrare

Vid samma studie fick förarna även testköra liknande bilar utrustade med dubbdäck och man kunde klart se en skillnad i hur olika de betedde sig.  Högre hastighet, senare inbromsningar och en mer aggressiv körstil trots att man varnades för att dubbdäck kan kännas halare på våta väglag och kan lätt släppa vid kurvtagning i högre hastigheter.

Märkligt kan man tycka men testresultaten talar sitt tydliga språk.

Vilka vinterdäck ska jag välja?

Det är viktigt att känna till att det finns tre typer av vinterdäck. Odubbade vinterdäck finns i två kategorier som sinsemellan har stora skillnader när det gäller väggrepp, samt Dubbdäck. Man talar därför om tre typer av vinterdäck:

  • ·         Dubbade vinterdäck
  • ·         Dubbfria vinterdäck för nordiska förhållanden
  • ·         Dubbfria vinterdäck för mellaneuropeiska förhållanden.

Dubbfria vinterdäck för nordiska förhållanden har generellt sett jämförbara vinteregenskaper med dubbade vinterdäck vid vinterväglag, utom på våt is, där de dubbade är bättre. De odubbade däcken för mellaneuropeiska förhållanden är genomgående sämre vid snö- och isväglag.

På barmark är de dubbfria vinterdäcken för mellaneuropeiska förhållanden bäst, medan dubbade vinterdäck ger något bättre väggrepp än de dubbfria vinterdäcken för nordiska förhållanden.

DÄCKVÄLJAREN 2.0 (Låt datorn visa dig)

Vi på ABS wheels har slagit ihop våra kloka huvuden och automatiserat en Däckväljare som ska hjälpa dig att välja rätt vinterdäck. Gör testet genom att svara på 5 korta frågor.- klicka på länken nedan

https://www.abswheels.se/dackvaljare/

ABS Wheels är måna om våra kunder och dess säkerhet, är det riktigt halt ute så är det säkrast att ställa sig frågan om man är beroende av bilen eller om det finns andra möjliga sätt att förflytta sig?