Vad är europeiska friktionsdäck?

Vad menas egentligen med europeiska friktionsdäck? Alla vet ju att dom är sämre än nordiska men vad är egentligen skillnaden? I den här artikeln får du svar. Lästid ca 2 minuter.

Vad används de europeiska vinterdäcken till?

Dessa däck är till för att användas på vägunderlag som är blöta eller smått moddiga. De lämpar sig alltså inte för isiga vägar eller i tuff snö. Europeiska däck har inga dubbar och därför är de vanliga ute i Europa.

PS; Om du bor högre upp i Norden kan säkra friktionsdäck vara ett bättre alternativ. Även när du har en äldre bil som inte har ett inbyggt antisladdsystem, kan andra däck lämpa sig bättre.

Ett däck för mildare vintrar

De europeiska friktionsdäcken är tillverkade för att ha en högre friktion. Däcken är gjorda men en specifik gummiblandning och ett mönster som alltså gör att de lämpar sig vid vinterväglagen, dock inte för hårt vinterväglag som till exempel uppe i norra Sverige.

Förvisso kan de användas även på snöiga vägar, men de är främst gjorda för att klara av lite mildare vintrar.

EUROPEISKA FRIKTIONSDÄCK

Illustration av ett europeiskt friktionsdäck med EU´s flagga

nyttan av europeiska dubbfria vinterdäck?

När vintern kommer är det vanligt att bilen slirar eller att det helt enkelt blir svårare att hålla den stabilitet som krävs. Med europeiska friktionsdäck bibehålls denna stabilitet och kurvorna går enklare.

Om du bor i södra Sverige eller kanske rent av nere på kontinenten, då kan de europeiska friktionsdäcken vara de allra bästa. De har bra rullmotstånd och klarar våta vägar särskilt bra.

Andra egenskaper

Några andra kännetecken som utmärker de europeiska friktionsdäcken är att de avger färre farliga partiklar än dubbdäck. De har också en lägre ljudnivå och passar därför mycket bra i stadsmiljö.

Eftersom de slits mindre och är bra på asfalt så påverkas miljön inte lika negativt vilket gör de till lite av ett miljövänligt däck, dock ej ett renodlat miljödäck.

Största fördelen:

Det som också är bra med europeiska friktionsdäck är att de kan monteras på bilen redan tidigt på hösten och behållas en längre tid inpå våren. Detta för att de också lämpar sig när det inte är vinterväglag.

PS, här kan du läsa mer om alla friktionsdäck.

Europeiska: TOPP 5 LISTAN

  • Dunlop Winter Sport 5
  • Bridgestone Blizzak LM001E
  • Nokian WR D4
  • Vredestein Wintrac Xtreme S
  • HankookWinter i*Cept RS2