Galaxie regummerar och saluför däck

Galaxie däck – kungen av regummering!

Galaxie däck är en svensk tillverkare av regummerade däck, det vill säga däck som inte är producerade med 100 % helt nya råvaror. I Sverige säljs årligen 4 miljoner däck varav 25 % liksom Galaxie däck är regummerade. Idag används regummerade däck inte bara på gamla bilar eller familjens andrabil utan även på nya bilar. Alla svenska tillverkare har ett eller fler Svanenmärkta däck att erbjuda sina kunder. En Svanenmärkning innebär i detta fall att däcket uppfyller vissa krav på rullmotstånd, buller och kemisk påverkan på miljön. Samtliga Galaxie regummerade sommardäck är fria från miljöfarliga HA-oljor samt även en del utvalda vinterdäck.galaxie däck

  • Mycket bra miljöval
  • Endast 30 % av råvarubehovet används
  • Lägre, fördelaktigt pris
  • 25 % av sålda däck i Sverige är regummerade
  • Svanenmärkta och kvalitetskontrollerade

Vad är då regummerade däck egentligen? Principen är att man återvinner material, som till exempel däckstommar, och på så sätt sparar både på energi och på råvaror. Vid tillverkningen av ett regummerat Galaxie däck används endast cirka 30 % av råvarubehovet till ett helt nytt däck. Regummerade däck byggs på högfartsstommar med mycket noggrann kontroll under tillverknings- och vulkaniseringsprocessen. Stommarna importeras framför allt från Tyskland, Holland och Belgien för cirka 40 kronor styck. Rent tekniskt är stommar det som blir kvar när mönstret är för nerslitet.

Kända Galaxie däck och omdömen

Det finns en hel rad olika däck i Galaxie däck familjen. Galaxie MS2 bra budget vinterdäck 205/65-15 och Galaxie MS2 91 Q dubb 195/65-15 är två bra däck för vinterhalvåret som klarar inbromsning på våt bana bra, likaså Galaxie MG2. I Sverige ligger det antal däck som produceras med HA-oljor (högaromatisk olja) idag under 3 % och stället används olika mineraloljor för att göra däcket mjukt. Galaxie har även tagit fram två rallydäck; Galaxie Safari folkracedäck 14″ 185/65-14 med bra egenskaper på grus och Galaxie Safari Rally som är ett däck med mycket bra egenskaper på grus. MGY 225/45-17 är ett även det ett bra Galaxie däck.

Marknaden för regummerade däck har ökat stadigt under de senaste åren, så även försäljningen av Galaxie däck. Idag kör omkring hälften av alla lastbilar i Sverige omkring på regummerade däck, just av den anledningen att det är bra däck till ett bra pris. Gummi är en färskvara och om man köper sina regummerade däck av en välrenommerad tillverkare som Galaxie däck kan man vara säker på att däcken är tillverkade samma år. Man ska vara noggrann med mönsterdjupet som inte bör vara mindre än 4 millimeter. Kolla också däckens mönsterkanaler som kan slitas olika hårt beroende på däcktrycket.

Varför välja Galaxies återförsäljare?

Produktionen av Galaxie däck startar när stommarna tas emot i fabriken, kvalitetsgranskas noggrant och svarvas rena från slitbanor. Sedan läggs nya gummiremsor, ofta av syntet, på och nya mönster gjuts i däcken av olika dimensioner. En snabb finputsning – och däcken är leveransklara. Tidigare hade regummerade däck ett något sämre rykte än helt nyproducerade men idag är alla däckexperter eniga om att ett svenskproducerat (inte importerat från Asien) regummerat däck är minst lika bra som ett helt nytt.

Att köpa nya bildäck är en ganska stor utgift för bilägaren och då kan det vara väl investerade pengar att istället för ett importerat lågprisdäck satsa på och köpa ett svenstillverkat regummerat kvalitetsdäck från Galaxie däck. Det attraktiva lägre priset beror inte på någon sämre kvalitet utan på att tillverkningsprocessen har blivit mindre kostsam när producenten efter kvalitetssäkring- och kontroller delvis har använt sig av återvunna råvaror och inte börjat produktionen från scratch. Svensktillverkade regummerade däck är märkta med ett P-nummer och en RS-beteckning som står för svensk kvalitetsgummering och innebär att regummeringssektionens medlemmar i Däckspecialisternas riksförbund har förbundit sig att låta Statens provningsanstalt i Borås kontrollera produktionen.

Missa inte bästa dealen!