Däckmaskin – komplett guide
Om du tycker det känns alldeles för tungt och krångligt att montera/demontera dina däck på bilen, så kan du vara i behov av en däckmaskin.
Däckmaskiner eller balanseringsmaskiner som de också kallas, är till för att underlätta arbetet när du ska byta däck. På så vis slipper du tunga lyft i onödan. De lämpar sig både för yrkesverksamhet och privatpersoner och finns i flera dimensioner och varianter.
Däckmaskinens egenskaper och design
En däckmaskin kan vara anpassad till stora tunga fordon som bussar och lastbilar, eller till mindre och vanliga bilmodeller. Om du är mekaniker eller spenderar mycket tid med att reparera din bil, är en däckmaskin en stor hjälp. Med dess klämarmar och lyftfunktioner kan du få ditt däck i exakt rätt vinkel för att montera fast det på bilen.
Stativet är kraftigt och stabilt och du kan välja mellan maskiner som både klarar av stora fälgdiametrar samt lågprofildäck. Maskinen kan styras med hjälp av pedaler samt joystick i de nyare varianterna. Med en däckmaskin är det alltså lättare att kränga nya bildäck utan att skada rygg och fälgar.
Hur är däckmaskinen uppbyggd?
Hur denna maskin är uppbyggd varierar dock från modell till modell. Dyra maskiner har ofta finesser som många hjälparmar, gripklor, monteringshuvud, programinställningar o.s.v. Den enklaste varianten är inte lika avancerad som en maskin gjord för stora verkstäder. Även priserna varierar ordentligt – från några tusenlappar upp till ca 150 000 kr. Du kan även välja en enkel däckbalanserare som sköts helt manuellt.
De bästa däckmaskinerna
Ibland är det inte lätt att stå i valet och kvalet och fundera över den mest lämpliga maskinen. Är du inte en professionell bilmekaniker, kan du köpa en lite mindre modell som får plats hemma i garaget. Däckmaskiner säljes på nätet, på Biltema och hos tillverkarna själva. Corghi är ett italienskt märke vars maskiner har fått ett bra rykte genom åren.
De kan dock kosta en slant! Vänta dig åtminstone uppemot 60 000 för en maskin. Rabaconda är ett annat märke som är bra ur ergonomisk synvinkel.
En bra video som visar hur du gör
https://www.youtube.com/watch?v=EfgsI5OAJw4