Fälgen tar i bromsoket? – här är 5 anledningar till varför och hur du löser det.

Bromsoket är en av de viktigaste funktionerna i det hydrauliska bromssystemet och sitter placerad på bilens hjul. De har det yttersta ansvaret för att stoppa bilen.
 
När du installerar nya bildäck på din bil eller byter mellan och sommar- och dubbdäck kan du upptäcka att fälgen tar i bromsoket. Detta kan resultera i ett gnisslande ljud och att fälgens insida blir repad av oket. När detta händer är det viktigt att du reder ut orsaken och löser problemet innan du använder bilen i trafiken.
 

fälg tar i bromsok

Vilka Orsaker och åtgärder finns

Att fälgar tar i bromsoket beror helt enkelt på att det inte finns tillräckligt med utrymme mellan fälgen och oket. Därför finns det ett antal möjliga orsaker och åtgärder:

Hur Kontrollera att måtten är rätt?

I bilens registreringsbevis hittar du din bils däckdimensioner och du ska alltid ha samma fälgstorlek som slutsiffran på ditt däck. Är du osäker – vänd dig till en däckexpert eller verkstad.

För att fälgen inte ska ta i oket är det också viktigt att du har rätt ET mått, ibland även kallat inpressningsdjup eller offset. Måttet finns inristat på varje fälg och visar fälgens förskjutning inåt eller utåt. Du hittar den korrekta inpressningen på dina hjul i form av en ET siffra. Är ET måttet lägre kommer fälgen längre ut, ett högre mått betyder att fälgen kommer längre in.

När kan spacers vara lösningen?

Enkelt utryckt är spacers en bricka som flyttar ut fälgen från hjulet. Detta speciella tillbehör används både för att fälgen ska passa i hjulhusen, men även av rent estetiska skäl. Spacers kommer i olika mått och har du problem med att fälgen tar i bromsoket kan de användas för att skapa utrymme mellan fälg och ok.

Varför ska man konsultera en verkstad?

Om problemet kvarstår är det viktigt att du vänder dig till en verkstad. Att riskera stabiliteten och integriteten hos delar av ditt bromssystemen eller hjulen på bilen genom att t.ex. fila av delar själv är inte en bra ide. Konsultera en mekaniker för din och andras säkerhet.