Varför köpa XL däck till din bil?

XL däck kan innebära en enorm skillnad vad gäller körupplevelse och prestanda, men det är inte alla som är medvetna om dessa däck.

XL är inte en beteckning på storleken av däcken, utan det står för frasen ”Extra Load”. Det är inte vikten på lasten som det innebär, utan vikten på själva bilen. Dessa är alltså däck lämpade för dig med en stor och tung bil. Men varför borde du köpa XL förstärkta däck till din bil? Det här är vad du behöver veta om dessa däck.

xl däck

Vad är skillnaden kontra vanliga däck?

Vanliga däck har beteckningen SL, och lämpar sig till bilar med lägre vikter, som en vanlig personbil. XL (dvs förstärkta däck) brukar man se i prestandarika bilar såsom fyrhjulsdrivna bilar och SUVs. Dessa bilar är vanligtvis mycket tyngre än den alldagliga personbilen.

XL ”extra load” dvs extra förstärkta däck är normalt sett större, för att på så vis kunna hantera den tunga vikten av såväl bilen som passagerarna. De är dessutom mer robusta, och varar vanligtvis längre.

 

Hur ser jag skillnaden på vanliga däck kontra XL märkta?

Utåt sett ser de precis ut som vanliga bildäck, men den största skillnaden hittar du inne i själva däcket. XL bildäck kan nämligen tåla mycket högre tryck, vilket gör det möjligt för dig som kör exempelvis en SUV att pumpa däcket ytterligare. Detta gör det möjligt för dig att köra snabbare, spara på bensin och köra mer effektivt vid högre vikter.

Med däck som är märkta med XL får du alltså bättre prestanda och mindre bensinkostnad, förutsatt att du har en tung bil som kräver dessa däck. Det är dock viktigt att du följer tillverkarens riktlinjer kring tryck i däcken, eftersom det ger dig en optimal körupplevelse och säkerställer att däcken håller i längden.

När är det bra med XL däck?

XL däck är alltså designade för tyngre bilar som kräver extra stöd. De kan hantera ett högre tryck, vilket sparar bensin och leder till mer effektiv körning. Däcken rekommenderas dock inte för dig med en vanlig, lätt bil.