Hur länge håller däck?

Oavsett om det handlar om sommardäck, dubbdäck eller friktionsdäck så är livslängden begränsad. Anledningen är förstås att de slits medan de används och när mönsterdjupet börjar bli för lågt måste de bytas ut. Däremot är det svårt att säga exakt hur länge däck håller, eftersom väldigt många olika faktorer inverkar.

  • Normalt håller däck upp till 5000 mil.

Faktorer som inverkar på däckens livslängd

Däckens kvalitet spelar roll och den hänger ihop med pris och val av däcktillverkare. Även däckdimension och typ av däck är avgörande. Det ska sedan kombineras med fordonets egenskaper såsom motorstyrka och bromsar. De mest intressanta faktorerna är de man själv som förare har stort inflytande över, såsom körstil och att ha rätt lufttryck i däcken.

Beställ bildäck här
Detta påverkar hållbarheten

Aggressiv körstil är en bidragande faktor
En så kallad aggressiv körstil med höga hastigheter, snabba inbromsningar och dylikt är inte bra för däcken. Slitaget ökar och den som verkligen pressar däcken till sitt yttersta med sin körstil kommer förkorta deras livslängd rejält.

Lågt lufttryck ställer till med problem

När det gäller lufttrycket är vanligaste misstaget att ha för lågt tryck. Lösningen är att regelbundet göra en kontroll av däcktrycket och vid behov fylla på med mer luft. Grundregeln är att aldrig köra med lägre däcktryck än vad däcktillverkaren anger som lägsta tryck för däcket.

Vid osäkerheter kontakta en verkstad

Vid osäkerhet kring mätningen är något för mycket luft bättre än att ha för lite luft. Vill du att dina däck ska hålla länge ska du inte köra dem med för lågt däcktryck.

zito

Genomsnittet för däck

Så hur länge håller däck? Som vi sett ovan är det väldigt svårt att ge en exakt siffra. Dock går det att göra en generell uppskattning för bildäck. Ofta brukar de hålla någonstans mellan 3500 mil och 5000 mil.

För de som kör vårdslöst eller med för lågt däcktryck kan det bli mycket lägre, medan de som kör försiktigt och verkligen tar hand om sina däck har chansen att överträffa genomsnittet. Glöm heller inte att även väderförhållanden kan påverka. Till exempel sliter en varm, solig sommar mer på däcken än en regnig sommar.

Vilka däck passar din bil?