JP fälgar – En gammal goding

Om du tillhör de som charmas av gamla bilar, så kan det hända att du också är bekant med JP fälgarna. JP fälgarna började sin bana på tidiga 70-talet och kan ses som lite av en kultsymbol. 

Fälgarna representerar nostalgi och stil för många bilveteraner men tillverkas inte längre, till vissas förtret. Dock kan du hitta dem på den begagnade bilmarknaden om du letar lite extra, exempelvis via Tradera. Det finns en mängd begagnade JP fälgar att hitta men undvik kopior som inte håller samma standard som originalen.

Fälgar

Kännetecken för JP fälgar

Under det tidiga 70-talet och framåt var det mycket modernt med dessa fälgar som finns i många olika varianter – mk 1, mk 2, mk 3, mk 4, mk 5 och mk 16, mk18 m.fl. Typiskt för fälgarna är ekrarna i retrostil. Dessa kan både vara guld – och silverfärgade i olika nyanser. Fälgarna har främst suttit på Volvos och SAAB:s modeller som t.ex. Volvo 700/900-serien, men även på Volkswagen. Idag säljs det flera replikor av dem.

jp fälgar

Bolaget bakom JP Wheels

Det företag som tillverkade JP fälgarna heter numera Tunaverken efter att ha bytt namn från JP Wheels. Företaget låg i Eskilstuna men gick i konkurs 1999 varvid det bytte namn och omstrukturerades. De anses vara bland Sveriges äldsta tillverkare av fälgar av aluminium till personbil, som dock övergick till att specialisera sig på lastbils – och bussfälgar. Det var också deras uppfinning att komma på metoden att gjuta starka aluminiumfälgar.

JP fälgar och värde

Ett par äkta JP fälgar som exempelvis mk 16 eller mk 18 i halvdant skick kan vara värda en hel del – ofta uppemot 10 000 kr per fälg eller mer. De äldre modellerna ännu mer! Fälgar i bra skick har ett ännu högre värde. Om du vill köpa eller sälja gamla fälgar så kan du således tjäna en slant. Är du redan en stolt ägare av JP fälgar bör du noga ta hand om dem och vårda dem ömt, för de lär öka i värde med åren.

Vad passar din bil?