Vad är Navkapslar för något?

En navkapsel är en dekorativ skiva som fästs framför bilens hjul. Man använder navkapslar för att styla och täcka hjulets mittenparti. En av de större fördelarna med att använda och köpa navkapslar är att de minskar andelen smuts och fukt.

För dig som vill styla hjulen billigt rekommenderar vi att kolla på sortimentet från sparco. En navkapsel fungerar även som ett lock och bör rengöras med vatten och mild tvål.

Äger du en bil med stålfälgar behöver du oftast montera navkapslar med större lock, till skillnad från lättmettalfälgar där man istället använder mindre navkapslar.

Många kallar de felaktigt för ”lock” kapslar” centrum kåpor” ”plasthjulsidor” – ABS Wheels

OBS Den här sidan visar alla våra navkapslar och hjulsidor som de även heter.

NAVKAPSEL

Vad har navkapseln för historia?

Man kan spåra navkapselns historia ända fram till 1600-talet. Under denna tid tillverkade man dom i stål, träd och mässing.

Så sent som 1930 talet kommer man på att fästa navkapslarna på stålhjul. Detta blir känt och används ända fram till 1940 där man börjar färglägga och styla locken.

Under perioden 1940 och 1970 börjar navkapseln tappa sin respekt hos människor och får öknamn som ”fattigman-lock” och hund lådor.

Än idag har de stackars navkapslarna sitt dåliga rykte, vad kan det bero på? Enligt ABS Wheels tror man att det har att göra med fälgindustrins stora förändring.

Hur bör man tvätta sina navkapslar?

Du bör enligt branschpraxis tvätta dina navkapslar med mycket vatten, mild tvål och tvättsvamp. Använd inga fettsyror eller andra typer av syror. Precis som med fälgar bör man vara försiktig med att göra fel – detta för att undvika onödiga skador och slitage.

Vilken design bör man välja till sin bil?

Det är svårt för oss att avgöra vilken typ av design du skall välja. Har du en svart bil brukar vita hjul vara snyggt och vise versa. Just navkapsel är inte vår grej, vi rekommenderar heller inte det.

Tänk på att det finns universala och specialbyggda kapslar. Det finns även i olika storlekar! Just därför är det viktigt att du kammar hem rätt…

AKTA DIG FÖR REPLIKOR - VARNING!

Vad kan man välja istället för navkapslar?