Regummerade däck

Det finns flera fördelar med regumerade däck. Inte minst ekonomiska och miljömässiga. Detta eftersom dessa däck är tillverkade av andra uttjänta däck.

En återvinning där man tar tillvara på det material däcken är uppbyggda av. När denna tillverkningsform lanserades var kvalitén mycket ojämn på dessa däck. Men med åren har detta förändrats och idag håller de en mycket hög kvalité och kan i många fall jämföras med helt nya däck.

https://youtu.be/2oGs5H3nAlo

Halvregummering = Ny slitbana

Den absolut vanligaste orsaken till att däck behöver bytas ut är att slitbanan har slitits ned. Enligt lag måste däcken i Sverige ha ett visst mönsterdjup och med tiden slits detta och därmed behöver däcken bytas. Självklart finns det även andra orsaker till att byta däck så som större skador men det vanligaste är just att det enbart är slitbanan som är för dålig.

I dessa fall går det att återanvända däcket. Detta förutsatt att stommen på däcket är helt intakt och går att ”bygga på”.

Det som sker är därmed att tillverkaren lägger på en ny slitbana på däcket. Därmed sparar man både material och arbetskostnad vilket gör att dessa däck blir billigare att sälja på marknaden än ett helt nytt däck. Det är ungefär bara en tredjedel så mycket råvara som behövs för att skapa ett regummerat däck mot ett helt nytt.

I och med att priset blir så mycket lägre har väldigt många fraktföretag valt att främst köpa in dessa däck. Detta har medfört att ungefär hälften av alla däck som sitter på lastbilar i Sverige idag är regummerade.

Regummerade däck

Helregummering = ”Helrenovering”

Ibland räcker det inte att bara slitbanan byts ut. Det kan vara större skador som behöver åtgärdas. I detta fall kan helregummering genomföras. Detta innebär att slitbanan byts ut (som ovan) och att renovering sker av däcksidorna samt att eventuell ändring sker av sektionshöjden (hela eller enbart delar av den)

Regummerade däck till personbilar eller lastbilar

Det har vuxit fram en tydlig gräns gällande regummering hos personbilar respektive lastbilar. Det är överlägset vanligast att de regummerade däck som går att köpa till personbilar är helregummerade. Detta samtidigt som det är mest vanligt att lastbilsdäcken enbart behöver halvregummering.


Har du sett vad folk tycker om regummerade däck? Läs mer om det här: Vi bilägare ställer frågan om just regummerade däck

http://www.vibilagare.se/bilfragan/bilfragan-vad-tycker-ni-om-regummerade-vinterdack-29970


Fördelar med regummerade däck

– Ekonomiskt 

Tack vare att man återvinner gamla däck behövs mindre råvara. Därmed kan priset pressas rejält mot helt nya däck.

–  Bra för miljön 

Ju mindre råvara som används desto mindre påverkas miljön i längden. Återvinning är bra – även på däck. Utöver det påverkas miljön positivt genom att det blir mindre transport för däcken då denna process oftast genomförs i Sverige medan helt nya däck importeras.

Då passar inte regumerade däck

  • Däcken ska aldrig användas på styraxeln
  • Har däckstommen använts på dubbdäck bör dessa inte bli regummerade
  • Är det till lastbilar bör inte däck som sitter på traileraxeln längst bak ha dessa däck vintertid.
  • Om däcket inte i grunden har bra kvalité ska de inte regummeras. Skador eller slitage får inte finns på stommen som resterande del av däcket ska byggas på. För att säkerställa sig detta bör man anlita företag som gör däckröntgen. Detta för att se om stommen är så pass stabil och hel som krävs för att en återuppbyggnad kan ske.

 

Oförtjänt dåligt rykte

När regummerade däck började säljas fick de snabbt ett dåligt rykte. Detta eftersom kvalitén var väldigt varierande. Sedan dess har kvalitén förbättrats och det går att hitta riktigt bra däck som är regummerade. Däremot lever ryktet kvar och till viss del finns en orsak till det.

Problemet är idag inte den teknik som ligger bakom tillverkningen av dessa däck. Tekniken är så utvecklad att bra däck kan tillverkas. Problemet sitter däremot hos vissa av de aktörer som använder sig av tekniken. Med målet att pressa priset så mycket som möjligt är det inte alla som gör en däcktröntgen innan däcken eventuellt byggs upp. Man följer konsumentens krav på pris och tummar på kvalité. Köp därför alltid regummerade däck från kända och etablerade märken. Då blir kvalitén bäst. Precis som med både sommar- och vinterdäck är det de större aktörerna som har de bästa produkterna.

Regummerat är som att köpa begagnat

Enkelt sagt kan man säga att regummerade däck är begagnade däck. Det är en gammal gummistomme som fått ny slitbana. Däcken kan vara helregummerade vilket innebär att även däcksidan renoveras samt en del av eller hela sektionshöjden. När det gäller halvregummering är det endast slitbanan som byts ut.

En stomme är det som håller ihop däcket och ett regummerat däck kan vara mycket billigare att köpa. Dock är det viktigt att vara medveten om att snäva svängar i kombination med extrem vinter och blankis kan göra att påfrestningarna blir allt för stora på stommen.

Finns både som vinter och sommar alternativ

Det finns både sommardäck och vinterdäck som är regummerade. Du kan spara en del pengar på att köpa sådana här däck. Sommardäck kan kosta uppemot halva priset om du köper märkesdäck och väljer regummerade. Att köra på regummerade däck är inte att rekommendera om du kör många mil per dag, då det är större risk för punktering på dessa däck. Kör du kortare sträckor eller inte så ofta så är det desto större idé att satsa på denna typ av däck.

När det gäller regummerade däck så har det genom åren fått ett ganska dåligt rykte. Det beror dock inte på däcken i sig eller tekniken och principen när man gör dem. Det beror mer på de som utfört regummeringen har varit mindre noga. Idag finns det många aktörer som erbjuder regummerade däck som är av mycket hög kvalitet. Det är dock inte fel att se till att du köper dem av en välrenommerad återförsäljare.

Minska kostnaden med regummerade däck

Utöver att minska kostnaden för dig så är regummerade däck även bra ur andra synpunkter. Det är bra för miljön eftersom man återanvänder stommen flera gånger om. Många som utför regummering har även sett till att kunna återvinna däck på ett bra sätt samt utvecklat nya metoder som är miljövänliga för regummering av däck. Det går åt mindre gummi och mindre energi som även det är bra ur miljösynpunkt. Många regummeringar sker även i Sverige vilket förkortar däcktransporterna.

Det är mycket vanligt att långtradare och lastbilar kör på regummerade däck. De flesta däck idag är nämligen väl kontrollerade samt har en högre kvalitet än tidigare.

Köpa begagnat eller regummerat?

Om du står i valet mellan att köpa begagnade däck eller regummerade däck så är det ofta priset som avgör. Du kan i stort sett få lika bra begagnade däck som regummerade däck men i olika prisklasser. Nackdel med begagnade däck är dock att du måste kontrollera att slitbanan inte är nedsliten och att däcket inte för övrigt är för gammalt. Har du otur kan du få däck vars gummiblandning spricker tack vare åldern. Det kan även vara annat som är fel med dessa däck om du inte ser upp.

Tänk på att du kan införskaffa det på flera ställen

Det finns flera ställen där du kan hitta regummerade däck idag, både till lastbil och till personbil. Det finns återförsäljare både på verkstäder så väl som på nätet. Att handla däck

online kan vara ett bra val oavsett om du köper regummerade däck, begagnade däck eller helt nya. Du får bra priser samt att däcken oftast levereras hela vägen hem till din ytterdörr.

Intressant video som testar regummerat vs nytt

https://www.youtube.com/watch?v=YayX5h01pVI