Sverige brukar stoltsera med att vara en av världens i särklass mest jämställda länder. Men när det gäller däck & fälg har utvecklingen stått still.
Nio av tio som byter däcken hemma är män.
Det visar en undersökning som vi på ABS Wheels har gjort där 20 000 svenska bilister tillfrågats.
– Det är 2020 och däckvärlden verkar inte förändrats så mycket vad gäller jämställdheten, säger Andie Lahdo, vd på ABS Wheels.
De flesta skulle nog gissa på att det tillhör vanligheterna att uppgifter som däckbyte oftast faller på män. Men frågan är om så många skulle tippa på att skillnaderna var så stora och framförallt att inget har hänt de senaste åren.
ABS Wheels senaste undersökning visar att nio av tio som byter däcken i de svenska hushållen är män. Siffrorna kommer från en enkätundersökning som gjorts nu under sensommaren där mer än 20 000 svenska bilister tillfrågats.
Syftet ska ha varit att undersöka genusfrågan i den svenska däckvärlden.
– Michelin gjorde en stor undersökning 2014 som visade att att majoriteten som skötte däckbytet var män. Sex år senare är det i princip nästan samma siffror, i alla fall om man lyssnar på de kunder och återförsäljare som svarat på enkäten, säger Andie Lahdo, vd på ABS Wheels.
Även de hushåll som låter en däckverkstad göra däckbytena uppger att majoriteten som utför dessa jobb är män. Det är vanligt att det jobbar kvinnor i reception medan män dominerar i verkstaden och bland dem som genomför själva däckbytet.
Vi frågade ledande däcktillverkare
Varför ser det ut såhär då? Den frågan passade ABS Wheels på att ställa till några ledande däcktillverkare och såhär svarade man bl.a:
– Jag tror det beror på ett föråldrat sätt att se på våra olika roller i samhället och hemmet, kvinnan ska sköta hemmet, och mannen sköter bilen och ska dra in pengarna med mera Inget jag själv står bakom, men det är nog så det funkar, säger Michael Bergvall, försäljning & marknadschef på Sveriges fordonsverkstäders förening.
– Eftersom deras far förmodligen gjorde det och deras far före dem. Säkert en form av traditionellt beteende, svarar Torbjörn Karlsson, Country Manager Sweden på Falken Tyre Europe GmbH.
Vi lät även forskaren och genusvetaren Emmie Särnstedt kommentera undersökningen.
– Dels handlar det om den starka kopplingen mellan maskulinitet och motorfordon. Män har genom historien ägt och framfört motorfordon, till exempel personbilar, i betydligt större utsträckning än kvinnor. Dessutom har män länge uppfattats som familjens ansikte utåt, vilket medfört att sysslor som utförs utomhus i det offentliga – såsom att grilla, måla om huset eller byta däck på bilen – kodats som manliga, säger genusvetaren Emmie Särnstedt till ABS Wheels.