Dragracing – Vad är det?
Dragracing är en typ av motorsport där man från stående start få fort som möjligt skall köra 1/8 engelsk mil, vilket är 201.168 meter eller 1/4 engelsk mil som motsvarar 402,336 meter.
Sporten kommer från USA. Det går att köra denna racingform med många olika typer av fordon, såsom med exempelvis bilar, båtar motorcyklar och snöskotrar. Det som gäller för alla dessa fordon inom dragracing är att man skall försöka komma först i mål.
Sveriges första tävling 1968
Sveriges första dragracingtävlingen var utanför Anderstorp på Scandinavian Raceway år 1968, där man körde på den långa rakan. Sträckan man tävlar på är helt rak och kort. Det handlar i praktiken om att få en så hög acceleration som möjligt och därmed ta sig först i mål på kortast tid, inklusive reaktionstiden. Det är vanligtvis två tävlanden åt gången, men på senare år har det även tillkommit banor där fyra bilar samtidigt kan tävla mot varandra.
Fördelar för människokroppen
- Kraftfull motorsport
- Höga ljud
- Häftiga fordon
- Snabba accelerationer
- Kul att titta på
Hur fungerar en tävling?
I tävlingen kvalar man in i vad som kallas för stege, man kan likna det som vid en tennisturnering. Vid varje omgång möts vanligtvis två förare där en av dessa går vidare och den andre åker ut ur tävlingen. Här tävlar man tills det endast finns en kvar, segraren. Tävlingssträckan 1000 fot, vilket motsvarar 304,8 meter, förekommer också.
Den sträckan körs framförallt på grund av säkerhetsskäl i de snabbaste klasserna, eftersom sluthastigheten på en längre sträcka skulle komma att bli alltför hög. Tiden mäts inom dragracing på flera ställen på den sträcka som körs. Detta för att få en bättre uppfattning om hur snabbt fordonet kör på banan.
Dragracing baklänges 🙂 kul?
Tierp dragracing 2016
Tierp Arena är en arena för motorsport i Tierps kommun, vilken är mestadels känd för sin bana för dragracing som är en av de i särklass bästa i världen. Anläggningen är hela 165 hektar och byggd på Tierps före detta flygbas. Huvudläktarna rymmer hela 20 000 åskådare som sitter ner och den första tävlingen kördes här 7 – 8 maj år 2011.
EM (Europamästerskapen)
På dragracingbanan av betong arrangeras bland annat deltävlingar i EM, Europamästerskapen, vilket senast gjordes i Tierp Internationals sommaren år 2016 samt 2017. Alla event på Tierp Arena besöks av mellan 25 000 – 40 000 stycken besökare som inte blir besvikna.
EM i dragracing körs i klassen Top Fuel och är den allra snabbaste klassen inom sporten. Bilarna kör en tävlingssträcka på 402 meter på 5 sekunder, från stillastående. Sluthastigheterna är uppemot 500 kilometer i timmen. Som bränsle använder man en blandning av max 90 procent nitrometan och cirka 10 procent metanol.
Hur mycket bränsle slösas under ett lopp?
Under ett lopp i dragracing kan det användas så mycket som 45 liter bränsle. En mycket hög effekt på motorn under ett race gör att motorerna och dess motorkomponenter byggs om helt efter ett lopp. För att kunna bromsa dessa bilar används bromsskärmar som liknar små fallskärmar, vilka släpps ut direkt efter mållinjen.
Svensk dragracing (rekordet i Sverige)
I Sverige är rekordet för Top Fuel Dragster, den allra snabbaste klassen, 4,800 sekunder över 1/4 engelsk mil med en sluthastighet på 483 kilometer i timmen. Svenska Bilsportförbundet har all information om alla aktuella svenska rekord i dragracing.
Banor i Sverige att besöka
Det finns ett flertal permanenta banor för dragracing i Sverige. Exempel på dessa är Pite Dragway, Mantorp Park i Östergötland, Tierp Arena i Tierp, Malmö Raceway i Malmö, Sundsvall Raceway utanför Sundsvall och Helsinge Raceway i Söderhamn. Exempelvis så drivs Malmö Raceway av en ideell förening, Skåne Racers Ideella Förening, och banan ligger i en oljehamn som är 201 meter lång, alltså 1/8 engelska mil. Den banan är öppen från maj till september. Å andra sidan har en ny väg invigts i Lindesberg, vilken har breddats och blivit försedd med betongmurar längst med sidorna.
Flygfält (för tävlingar)
Flera flygfält har även använts för tävlingar, såsom Borlänge, Barkaby, Eskilstuna, Hagfors, Bulltofta, Mora, Feringe, Landskrona, Kubbe, Nyköping, Piteå, Orsa, Tullinge som numera är nedlagd, Uppsala, Vårgårda, Bivaröd, Västerås, Föne, Säve och Tierp. I dragracing tävlar man inom olika klasser och både små och stora får köra.
När man fyller åtta år får man börja köra så kallad Junior Dragster eller Junior Dragbike när man fyllt tio år. De olika bilklasserna är bland annat Competition, även kallat Competition Eliminator, vilken bygger på ett handikappsystem där bilar av olika typer och storlekar kan tävla tillsammans. Denna finns representerad inom dragracing över hela världen.
Om du älskar dragracing så lär du gilla klippet nedan 😉