Ventilhattar – varför behövs de?

Ventilhattar är ett sådant där typiskt biltillbehör som går ganska obemärkt förbi. De är ju trots allt små och syns knappt, om man inte böjer sig ned och verkligen synar däcket.
 
För det är precis där ventilhattarna sitter, på däcken. Det är den där lilla prylen som skruvas av när man ska fylla på luft i däcken och som förstås sedan skruvas på igen när detta är fixat. Men vad har egentligen dessa hattar för funktion?
Viktig funktion speciellt i Sverige
Faktum är att ventilhatten har en ganska viktig funktion, särskilt i vårt land där våra bilar får utstå hårt väder, snö och salt. Uppgiften är här att skydda själva ventilen från att smuts och annat ska tränga in.
 
I praktiken handlar det om att det kan försvåra möjligheten att pumpa däcket, det vill säga fylla på med luft, om det befinner sig en massa skräp och annat i ventilen. Detta är definitivt ingen höjdare och av den anledningen gör man rätt i att alltid ha ventilhattarna påskruvade när man är ute och kör (det vill säga alltid).

ventilhatt

Så här ser en vanlig ventilhatt ut till däck

Alla har tappat bort ventilhatten någon gång

Det händer inte så där jätteofta att man tappar en ventilhatt, men det förekommer förstås. Att stå och fumla med dessa en mörk kväll är inte helt lätt och kan ganska snabbt leda till att någon tappas och studsar iväg. Det är då bara att skaffa nya. Även om man inte tappat någon ventilhatt kan man ändå känna för att byta ut den uppsättning man har.
 
Finns roligare varianter att välja
Det finns nämligen andra varianter än de lite tråkiga, svarta hattarna som sitter som standard på de flesta bilar. Här kan du välja på kromade varianter, eller metallic-färgade dito. Du kan antingen välja ventilhattar som matchar färg och utförande på din aluminiumfälg eller som alternativ något helt kontrasterande så att de syns ordentligt. På samma sätt kan du förstås tänka om du har navkapslar.