Välj CP-däck till husbil

Många kör husbil med vanliga C-däck men ofta är det ett bättre alternativ att välja CP-däck till husbil.

CP står för Camping Pneu och det handlar alltså om däck särskilt anpassade för just husbilar. Kravspecifikationen liknar den för lastbilsdäck. Det handlar i båda fallen om däck som ska prestera bra under långa resor med en tung last.

cp däck

Så skiljer sig CP-däck till husbil från C-däck

En skillnad ligger i att CP-däck har sidor som är förstärkta jämfört ett C-däck. Det gör att de tål ett högre lufttryck. Det ger en större belastningsreserv och ökad stabilitet. Det är analyser av hur däck under husbilar belastas som ligger till grund för denna däckmodell. En husbil framförs ofta med en vikt som ligger mycket nära maxvikten för fordonet. En husbil är heller inte lika jämnt belastad som en lastbil.

Hög tyngdpunkt och stort överhäng kan också vara ett problem som kräver det där lilla extra av däcken. Det ställer höga krav på däcken då det leder till olika tryck på däck längs samma axel. Ett CP-däck till husbil brukar även ha ett däckmönster anpassat för lite högre hastigheter än C-däck.

Tänk på detta om du funderar på CP-däck till din husbil

  • Kör du bara på sommaren rekommenderar vi att du tar av däcken och förvarar dem i uppvärmt utrymme. De riskerar annars att bli skeva på grund husbilens tyngd.
  • CP-däck till husbil finns inte i lika många dimensioner som ett vanligt C-däck. Det är inte alla däcktillverkare som har denna typ av däck i sitt utbud. Urvalet är helt enkelt lite mindre.
  • Du som kör långt när det är riktigt varmt och har en fullastad husbil löper större risk för överbelastning än vid lägre temperatur. I det läget är CP-däck en extra trygghet för dig och dina passagerare.

 

Tystaste däcket är Pirelli Chrono enligt ABS Wheels expert Erik Ameén