När måste du använda parkeringsljus och baklyktor?

Varje gång du stannar bilen eller när du ska parkera och detta sker i mörker eller vid sämre vägbelysning, måste du använda baklyktorna och parkeringsljusen för att indikera andra trafikanter och fotgängare. Detta gäller även när du stannar till vid vägkanten när du är ute och kör. Då slår du på parkeringsljusen.

När du har parkeringsljusen på så lyser normalt även baklyktorna. Detta är för att andra fordon som kommer bakifrån ännu bättre ska kunna se vad som sker.
när måste du använda parkeringsljus och baklyktor

Parkeringsljus vid sämre sikt

Parkeringsljusen måste alltid slås på när det är allmänt svårt att se för andra trafikanter. Det rör sig alltså om när det är mörkt eller dimmigt ute, när vägbelysningen är dålig eller när sikten rent generellt är svag. Även i gryningsljus eller skymning ska parkeringsljusen vara tända när du stannar till eller parkerar. Parkeringsljuset får även kombineras med andra belysningar på bilen.

Vad gäller för motorcyklar och mopeder?

Om du parkerar med en moped eller en motorcykel, alternativt stannar till med den, behöver du inte använda parkeringsljusen.

Dimbakljus

Om det är kraftigt nedsatt sikt eller dimma så kan du använda dimbakljus. Samma sak gäller vid nederbörd som regn eller snö. Det är för att förbättra sikten för fordon bakifrån. Dock gäller det att inte blända förarna baktill i annat fordon.

Tillåtet med släckta bakljus under dagtid

EU har de senaste åren infört olika regler angående bilars belysning och för oss svenskar kan det vara lite krångligt, eftersom vi är vana att ha ljusen påslagna även undra dagtid. Numera får du köra med släckta bakljus under dagen så länge det är klar sikt. Många svenskar och även polisen själv, är ganska kritiska till denna bestämmelse.

Du kan slå på bakljusen dagtid manuellt och får också göra det om du tycker det är bra. Detta gäller även för dem som har automatiska ljus på bilen.

 
Bra video från Youtube: