Inom kort släpps smarta däck

Visste du att i framtiden så kommer däcken att kunna anpassa sig efter väglaget? Jo jag vet det låter rätt koko men det är faktiskt helt sant. Nokian har uppfunnit däcket som anpassar sig efter miljön.

smarta däck

illustrativ bild som visar ett nytt däck med futuristiskt bakgrund.

Vad är då smarta däck?

Det är helt vanliga däck som med hjälp av sensorer mäter olika avvikelser som sedan rapporterar vidare till bilens datasystem. När däcket lär sig dem olika avvikelserna som finns så kommer den att börja rapportera per automatik.

Hur fungerar dessa i praktiken?

Det har små sensorer som reagerar på olika förändringar som uppstår längs vägen. Sensorn mäter kyla och värme. Än idag finns dom inte live men branschen går mot framtiden, för några år sedan var tpms sensorer något helt nytt som man aldrig trodde skulle finnas, idag är det standard på alla bilar tillverkade 2014 och framåt.

Vem passar smarta däck?

Det passar alla bilister. Nokian gjorde en undersökning tillsammans med Yougov där hela 1000 personer svarade att det önskar följande:
…. att däcket med hjälp av sensorteknik kan anpassa sig för olika väglag
…. att däcket rullar lätt, sparar bränsle och därmed ökar elbilens körsträcka
…. att däcken slits mindre än i dag
…. att samma däck kan användas året runt

Vad tycker ABS Wheels VD Andie Lahdo?
– Jag tycker att det är häftigt med smarta däck med tanke på att branschen går mot en högteknologisk era säger Andie Lahdo

Det återstår att se vad framtiden har att erbjuda men en sak är säker, däcken fortsätter i alla fall att vara runda och svarta. Vad tror du kommer att hända i framtiden med våra kära gummi-ringar?
Inboxa oss gärna vad du tror på marknad@abswheels.se, Alicia svarar på alla läsarfrågor.

Ha en fin dag i solen!