Låsbultar, tjuvens värsta fiende

Tänk dig en morgon som du är på väg till jobbet, du är lite stressad för att du är lite sen och skyndar till bilen. Plötsligt upptäcker du att hjulen på bilen är borta! Det är ett scenario som tyvärr alltfler svenskar fått uppleva senaste tiden.

Förfarandet är oftast detsamma, tjuvarna agerar nattetid. Det hela går fort och de försvinner snabbt med ett byte som kan vara värt tiotusentals kronor. Det är inget ovanligt med stölder av bilhjul och det är ett brott som är vanligare runt våren o hösten i samband med däckbytena mellan vinter och sommardäck. Men på senare tid har man noterat en markant ökning av stulna bilhjul. Enligt Polisen kan det röra sig om stöldligor som härjar då bilhjulsstölderna ofta sker under en tid i samma område för att sedan förflytta sig till andra områden.

Bild på bil med stulna hjul

Snygga hjul väcker uppmärksamhet

Visst är det en härlig känsla när man köpt nya fälgar och man ser att folk man passerar vänder på nacken och spanar in dina hjul. Ofta köper man snygga fälgar och däck för att göra bilen snyggare och för att synas. Tyvärr så är uppmärksamheten ett par snygga fälgar ger inte alltid av godo. De lockar även till sig blickarna från tjuvar.

Inte konstigt att bilhjul är stöldbegärligt

En genomsnittligt bilhjuls-uppsättning kan kosta mellan 10.000 – 35.000kr (i vissa fall mer än så). Bilhjul är väldigt enkelt att stjäla (såvida man inte har låsbultar, mer om det senare) och relativt enkelt att sälja vidare. Därför är det kanske inte så konstigt att stöldligor på senare tid börjat fokusera på just bilhjul.

Stora problem för bilägaren

De flesta som blivit av med sina bilhjul kan troligen få tillbaka större delen av kostnaderna genom försäkringen. Men kostnaden är bara en faktor. Som bestulen är du tvungen att upprätta en polisanmälan samt kontakta försäkringsbolag. Du blir dessutom skyldig att skaffa fram kvitton och liknande.
-Vid vårkanten får vi många samtal från kunder som behöver kvitton till sitt försäkringsbolag p.g.a stulna hjul. Säger Andie Lahdo, VD på ABS Wheels.
-Dessa kunder får vi hänvisa till Klarna. Fortsätter Andie som också kan bekräfta att hjulstölder blivit allt vanligare samtidigt som allt fler kunder frågar efter låsmuttrar. Det kan dröja innan försäkringsbolaget betalar ut ersättning. Det betyder att du kan själv kan behöva ligga ute med tiotusentals kronor fram tills den dagen allt är klart med försäkringsbolaget. Det är en oväntad utgift som kan grusa eventuella semesterplaner. Att skaffa nya däck och fälgar kan dessutom ta lång tid och risken är att din bil blir stående utan att kunna användas.

Bra med friktionsdäck

Det är alltid bra att ha en extra uppsättning vinter/sommarhjul För den som har en uppsättning vinterdäck av friktionstyp är det inga större problem att montera på hjulen och fullt lagligt köra på dem under sommaren. Men om det är dubbdäck är det värre. Under sommaren råder det dubbdäcksförbud i Sverige. För polisen spelar det ingen roll om du just blivit bestulen på dina sommardäck och du var ”tvungen” att köra på dubbdäck. De kommer ändå skriva ut dryga böter.

Låsbultar från sidanBild på låsbultar ovanifrån

Gör det svårare för tjuven med låsbultar

Med tanke på de kostnader och besvär det kan innebära av att bli av med sina hjul finns det all anledning att göra det så svårt som möjligt för tjuven. Det enklaste och mest kostnadseffektiva sättet är låsmuttrar. Visst låsmuttrar är ingen 100% stöldskyddslösning och de går att forcera. Med låsbultar är det betydligt svårare för tjuven att få av hjulen och den extra tid det tar för tjuven att forcera låsbultarna kan vara skillnaden på en lyckad stöld eller ett misslyckat stöldförsök. Då bilhjulsstölder ofta sker i villa och bostadsområden är tjuven helt beroende om att det hela går fort. Därför kan låsbultar vara såpass avskräckande för tjuven att han inte ens försöker.

Här kan du läsa mer om låsbultar

Här kan du köpa låsbultar från ABS Wheels