I ett tidigare inlägg skrev vi på ABS Wheels hur du blir av med dina gamla däck och vad det är som gäller. Men varför göra sig av med dem? De skulle faktiskt kunna bli en riktig tillgång för alla som odlar. Att odla i däck är ett vedertaget begrepp över hela världen både bland privatpersoner och i vissa fall industriell skala. Det finns många sätt att använda däck vid odling och det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Här tipsar vi om hur du kan odla dina växter i däck.

Fördelar med att odla i däck 

Fördelen med att odla i däck är att de är robusta och tål att vara ute i många år. Samtidigt klarar däck minusgrader och den eventuella frostexpansion som fryst fuktig jord skulle utgöra. På sommaren skulle svarta däck dessutom ackumulera värme och hålla en gynnsam temperatur för dina växter. De är lätta att stapla och går snabbt att bygga en odlingsyta. 

Varför inte bygga en avskärmning med däck där det finns risk att barn kan åka in, t.e.x en pulkabacke eller liknande. Sedan är det bara att fylla däcken med jord och plantera växter. Det blir både snyggt och fyller en funktion. Tänk bara på att däck fyllda med jord blir hårdare. 

Bild på däck uppbyggda som en mur målade i olika färger med växter i.

Men är det inte farligt att odla ätliga växter i däck? 

Officiellt är det inte farligt att äta växter odlade i däck. Troligtvis kan det vara en hel del mat som du handlar i livsmedelsbutiken som har odlats i däck. Även om däck, särskilt äldre innehåller vissa gifter som utsöndras med tiden som däcket bryts ner så anses mängderna vara så små att det inte kan anses vara hälsofarligt. Men även om det inte anses vara hälsofarligt så innehåller faktiskt däck vissa ämnen som du inte vill ha i din kropp (särskilt HA oljor). Därför kan det nog vara bäst att plantera prydnadsväxter när du odlar dina växter i däck. 

Bild på grönsaker som odlas i däck.

När dina däck har gjort sitt på vägen kan de få ett nytt långt liv i din trädgård och sätta dina odlingar i rullning. 

Bild på däck fyllda med jord och växter