Begagnade däck – fördelar vs nackdelar

När du slitit ut dina gamla däck på bilen finns två huvudsakliga alternativ. Antingen köper du nya däck, eller så satsar du på begagnade däck. Här ska vi titta närmare på fördelarna med det sistnämnda alternativet, men även på de eventuella riskerna.

begagnade däck

Fördelar (Positivt, bra & bäst)nytt däck innersida

De flesta som köper begagnat brukar motivera sitt beslut med det billigare priset. Däck är inget undantag. Att spara pengar väger tungt och att köpa begagnade däck kostar ofta bara en bråkdel av vad du betalar för sprillans nya däck. Fördelen är att det inte längre blir en alltför stor investering att skaffa en bättre och framför allt laglig däckuppsättning när mönsterdjupet på dina nuvarande däck börjar bli för lågt. Begagnade däck har ofta fungerat som en räddare i nöden för den som inte har haft en välfylld plånbok när till exempel vinterdäcken måste bytas med kort varsel inför vintersäsongen.

Andra som av olika anledningar har mycket slitage på sina däck och nöter ut dem snabbt uppskattar begagnade alternativ. Ytterligare något som måste lyftas fram är miljöfördelar. Att kassera däck som fortfarande håller god klass är ett stort slöseri. Inte minst lastbilar och tyngre fordon är duktiga på att använda begagnade däck och regummerade däck.

Handla nya bildäck

Nackdelar (det suger helt enkelt)begagnat däck

Den största nackdelen med begagnade däck är den kortare livslängden. Ska däck köpas begagnat är det ett måste att kontrollera dem. Du måste se till att slitaget ligger på en acceptabel nivå. Även om priset är bra så är det ingen mening med att köpa begagnade däck om du snart måste göra ännu ett däckbyte. För sommardäck gäller minsta mönsterdjup på 1,6 mm och för vinterdäck 3 mm.

Bäst är begagnade däck som knappt använts. De kommer fortfarande vara mycket billigare än helt nya däck, men du kommer kunna använda dem under lång tid. Självfallet får de begagnade däcken heller inte ha några större defekter som synliga sprickor eller rentav punktering.

Topp 5 anledningar att välja nytt:

  1. Är det dubbdäck så är det farligt att handla begagnade.
  2. Dubbfritt bör vara nytt. Det är alltid sämre bromsegenskaper på äldre däck, speciellt friktionsdäck.
  3. Det kostar inte mycket mer att välja nya däck. Oftast handlar det om hundralappar.
  4. Begagnat är något man verkligen ska välja i sista hand
  5. Regummerade däck är OK (begagnat) men om det köps av kontrollerade och välkända regummeringsbolag.

–   Ett tips från ABS Wheels experter är att aldrig välja året runt däck.

ABS Wheels