Vad kan man göra för att bli en bättre förare?

Nollvisionen

Lär dig mer om nollvisonen och ta del av deras information på trafikverkets hemsida. ”Nollvisionen är bilden av en framtid där människor inte dödas eller skadas för livet i vägtrafiken”

Skippa alkoholen

Kör inte påverkad – Även en stark öl kan vara farligt. Att köra bil handlar om att vara ansvarsfull och mogen. Du bör alltid ha en god reaktionsförmåga och det är just därför du ska avstå från alkohol & droger.

Olyckor

Är du mellan 18-24 så bör du vara försiktigare. Studier visar att ungdomar mellan åldrarna 15 – 24 är överrepresenterade vid trafikolyckor. Hemskt.. ungdomar står för 12% av Sveriges befolkning. Nu har inte alla körkort men ni förstår väl min vinkel.

Hur kan det sluta om du inte visar ett gott beteende?

Du kan dö, någon annan kan dö eller skadas. Hur mycket är ditt liv värt? Scrolla längre ner så ser du våra exempel!

%

Använder bilbälte

Ungdomar 3 ggr farligare

Antal dödsfall i trafiken

Svårt skadade per år i trafik

Hur visar jag ett gott beteende i trafiken?

L

Mogen & Tolerant

Var mogen, tolerant och självsäker. Du som förare kan inte beté dig som ett litet barn. Många bilförare blir idag arga om dom blir omkörda. Jag tillhör en av dom som kan bli irriterad när en epa-traktor kör framför mig i 50km/h på en 70 väg. Man bör alltså inte agera impulsivt, förvirrad och osäker. Ta det lugnt, som amerikanarna säger ”take a chill pill”

Polisen?

Följ alla regler även när polisen är i närheten. Visst låter det konstigt? Jag har faktiskt varit med om när vänner kör bilen i 110km/h på en 90 väg och saktar ner så fort en polisbil är i närheten. Varför gör man så? Det är mycket troligt att du som läser det här också känner någon som gör så här. Till kärnfrågan; Hur visar du ett gott beteende i trafiken?

Grupptryck

Se till att inte falla för grupptryck! Detta förekommer även hos vuxna bilägare som pushar på förare som kör för sakta eller som alltid kör lagligt. Vi hör ofta olika kommentarer hos oss på ABS Wheels där kunder skojar om hur sakta deras fru kör, det finns inga belägg eller påvisad forskning som säger att en kvinna kör sämre eller saktare. Det finns dock studier som visar att ni mobilpratare kör sakta!

Själhävdelsen

Skippa själhävdelsen och ditt prestigetänkande, Nobody is perfect my friend. Som bilförare ska du i första hand tänka på din omgivningssäkerhet (och din egen så klart) Det finns många förare som vill försvara sin ”heder” och uppträder farligt, dessa förare tillhör högriskgruppen.
/

Underlätta

Underlätta för andra trafikanter som vill byta körfält. Det står faktiskt i lagen att man ska underlätta för varann vid körfältsbyten. Har ni tänkt på att det alltid finns dom förare som ska ”tränga sig in i ledet”? Har ni även tänkt på att det oftast är män som gör så här mellan åldrarna 18-30?

Dont!

Gör inget av följande sakter när du är ute och kör, sms, facebook, twitter, instagram, filmer, GPS, spel, ”söka på låtar”, böja sig ner för att plocka något. Du vet väl att du riskerar att få böta 4000 kronor om du bryter någon av dessa punkter. Sannolikheten att åka fast är låg men det är större sannolikhet att du krockar. Hur mycket är ditt liv värt?

Säkrare bildäck minskar riskerna!

Bra hemsidor att följa
Det här är Sveriges ledande sidor inom trafiksäkerhet och rådgivning. Läs gärna igenom deras guider och tips om säkerhet!
R

Statistik

På båda dessa sidor kan du hitta statistik.
R

Trafikregler

Du hittar trafikregler med mera.
R

Körkortonline

En bra sida med fakta gällande trafikolyckor & regler.
ntf
vti

Använd säkra däck!

 

ANTAL DÖDSFALL I SVERIGE PER LÄN

Använd bilbälte! ALLTID. Du vet väl att fyra av tio omkomna bilförare 2017 inte hade bilbälte. Idag är dom nyare bilarna säkrare än förr men vid en krock så spelar det egentligen ingen roll om du inte använder bilbältet. Nu är vi svenskar duktiga på att använda bilbälte, enligt NTF senaste undersökning så använde 98% av Sveriges befolkning bilbälte.

%

Män som dör

%

Alkoholrelaterade trafikolyckor.

%

Dödsfall pga bilbälte

%

150 km/h krock leder till dödsfall

Nu när du läst allting, 

HUR VISAR DU ETT GOTT BETEENDE I TRAFIKEN?

Släng gärna en kommentar i kommentarsfältet